• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Γκόγκλες και Σαίτες: Παραδοσιακά Φαγητά της Μονεμβασιάς.

Eleni Mathioudaki
Вкусная еда
0
Your rating: None

Λένε πως ένας τρόπος να γνωρίσεις ένα μέρος είναι, εκτός της γλώσσας και της κουλτούρας, και η τοπική κουζίνα. Πιστοί, λοιπόν, σ’ αυτήν την άποψη αμέσως μόλις φτάσαμε στη Μονεμβάσια, η πρώτη μας ερώτηση, καθότι είμαστε και φαγανά παιδιά, ήταν φυσικά ‘’Πού θα φάμε???’’. Και η πρόταση που μας έκαναν υπήρξε εξαιρετική. Στης Μαριάνθης.

Το ταβερνάκι της Μαριάνθης βρισκόταν λίγο πιο πάνω από το δωμάτιό μας, πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το κάστρο. Δεν έχει πάνω από δέκά τραπεζάκια, οκτώ μέσα και δύο έξω. Η κουζίνα του δεν βρίσκεται μέσα αλλά στην ακριβώς διπλανή πόρτα και είναι ο χώρος στον οποίο η κυρία Μάγδα κυριολεκτικά μεγαλουργεί. Η ταβέρνα είναι ανοιχτή από τις 12 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ και αυτό που μας έκανε τρομερή εντύπωση είναι ότι δεν υπήρχε τίποτα κατεψυγμένο. Τα πιάτα ήταν συγκεκριμένα και ημέρας. Μάλιστα την επόμενη μέρα την πιάσαμε επ αυτοφώρο με τον κιμά στα χέρια, έτοιμη να πλάσει τα κεφτεδάκια που της είχαμε παραγγείλει από την προηγούμενη.

Φυσικά ρωτήσαμε ποια είναι τα παραδοσιακά φαγητά της περιοχής. Έτσι, είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε γκόγκλες, σαΐτες και στάμνα.  Όλα από τα χέρια της κας Μάγδας.

Για να σας λύσω, λοιπόν, την απορία, γκόγκλες είναι χειροποίητα (μάλιστα, χειροποίητα!) ζυμαρικά, μαγειρεμένα με βούτυρο και σερβιρισμένα μόνο με ντόπιο τυρί.

Οι σαΐτες είναι τοπικές χορτόπιτες με πολύ λεπτό φύλλο, φυσικά στο χέρι, ενώ η στάμνα είναι χοιρινό σε μπουκίτσες σερβιρισμένο με πατάτες σε πήλινο δοχείο. Περίφημα είναι και τα κεφτεδάκια της (τα οποία παρεπιπτόντως μου θύμισαν τα κεφτεδάκια της γιαγιάς μου) ενώ δυστυχώς δεν είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τον μουσακά της. Μας είπε όμως την συνταγή και ομολογουμένως μας κίνησε την περιέργεια εφόσον είναι χωρίς κιμά!

Το φαγητό μας συνοδεύτηκε από τοπικό ξηρό κόκκινο κρασί με την επωνυμία της ταβέρνας. Και για να προλάβω όποιον πιθανόν δεν του αρέσει το ξηρό κρασί, να πω ότι και γω προτιμώ το ημίγλυκο. Το συγκεκριμένο, όμως, ήταν διαφορετικό. Τόσο ευκολόπιοτο που δύσκολα θα καταλάβεις για πότε ‘’έφυγε’’ το μπουκάλι.

Για το τέλος, άφησα την ίδια την κα Μάγδα. Άνθρωπος φιλόξενος, χαμογελαστός, φιλικός, θα σε κάνει αμέσως να αισθανθείς οικεία και να σου δώσει ό,τι πληροφορία ζητήσεις όχι μόνο για τα φαγητά που σερβίρει αλλά και για τον τόπο και τα αξιοθέατά του.

Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με τη γεύση του φαγητού της ακόμα στο στόμα μας!

SHARE IT: 

About the Author

Eleni Mathioudaki

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και μ΄αρέσουν τα ταξίδια. Μονοήμερα, πολυήμερα, κοντινά, μακρινά. Ευτυχώς ο φίλος μου κουβαλάει την ίδια τρέλα (αν όχι μεγαλύτερη).

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN