• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Στης Γιαγιάς Ευγενίας, ένα σπιτικό για όλους στη Βίτσα.

Athina Ioannidou
Проживание
0
Your rating: None

Όταν κλείσαμε την διαμονή μας στον ξενώνα της Γιαγιάς Ευγενίας, στο όμορφο χωριό της Βίτσας, ένιωσα μια τέτοια οικιότητα λες και πηγαίναμε να επισκεφθούμε την γιαγιά μας την Ευγενία, τη Ζαγορινή αρχόντισσα της Βίτσας. Η γιαγιά Ευγενία θα μας έλεγε ιστορίες, θα έψηνε πίτες, θα σκάλιζε τον κήπο, θα μας έδειχνε παλιές φωτογραφίες και θα μας κοίμιζε στα μοσχομυριστά πουπουλένια στρωματάκια της με κάποιο νανούρισμα σε ζαγοριανό τέμπο. Όλοι οι φίλοι μας και οι γνωστοί έμαθαν για αυτή τη γιαγιά Ευγενία, την αρχόντισσα, και έτσι ξεκίνησε ένας αστικός μύθος γύρω από το πρόσωπό της.

Αυτή η γιαγιά, δεν ήταν μια οποιαδήποτε γιαγιά, ήταν ένας άνθρωπος με άγιο πρόσωπο. Μια ήρεμη, διακριτική και χαμηλού προφίλ γυναίκα, γνήσια ζαγορινή, με μια μεγάλη αγάπη στα βιβλία, στο πλέξιμο και την μαγειρική. Όλα αυτά τα νιώθεις έντονα μόλις μπαίνεις στον ξενώνα, τα πλεκτά είναι όλα της γιαγιάς, οι φωτογραφίες στον τοίχο είναι δικές της, η ραπτομηχανή της είναι εκεί καθώς και το μπαούλο που έβαζε τα πλεκτά της.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να γνωρίσουμε την γιαγιά Ευγενία, γνωρίσαμε όμως τους άξιους συνεχιστές της, δηλαδή τον κ. Χριστόδουλο και την Αγγελική, οι οποίοι περιβάλλουν και περιβάλλονται από την αρχοντιά και καλοσύνη της γιαγιάς. Φαίνεται άλλωστε από τα γλυκάκια που μας τρατάρανε, από τις λιχουδιές και τα ντόπια κρασιά που μας κέρασαν, από το τραπέζι με ντόπια ζουμερά κρέατα που έκαναν αποκλειστικά για εμάς στο εστιατόριο Μπελόη και από τη ζέση με την οποία μας φιλοξένησαν. Ο κ. Χριστόδουλος φρόντιζε κάθε μέρα να έχουμε σε αλουμινόχαρτο το δεκατιανό μας, γιατί οι εξερευνητές χρειάζονται ενέργεια και έτσι φεύγαμε πλήρως εξοπλισμένες για νέες περιπέτειες. Μόνο χαρτζιλίκι που δεν μας έδωσε, όπως κάνει στα εγγονάκια του.

Το δωμάτιο μας καταπληκτικό! Ξύλο, χτιστό τζάκι, ρομαντικά παπλώματα, έπιπλα αντίκες και ένα εκπληκτικό μπαλκονάκι με τρομερή θέα στη φύση του Ζαγορίου. Το όνομά του “Αετομάχος” για όσους από εσάς θέλετε να ζητήσετε το ίδιο. Τα πρωινά, απολαμβάναμε το μπαλκόνι, με τον ήλιο να ζεσταίνει τα πρόσωπά μας και την ηρεμία της θέας να ζεσταίνει τη ψυχή μας και αμέσως μετά φεύγαμε βολίδα για να δοκιμάσουμε τις πίτες που μας υποσχέθηκε, από την προηγούμενη ημέρα, η μαγείρισσα Μαρίζα.

Ο ξενώνας της Γιαγιάς Ευγενίας είναι ξεχωριστός και για έναν ακόμη, πολύ σημαντικό λόγο. Είναι το μόνο κατάλυμα στα Ζαγοροχώρια που έχει δωμάτια ειδικά κατασκευασμένα για Α.Μ.Ε.Α και δίνει τη δυνατότητα σε όλους, χωρίς διακρίσεις, να απολαύσουν μια άνετη και ζεστή διαμονή γύρω από μια υπέροχη φύση. Ακόμη και αν δεν σας έλεγα όλα τα προηγούμενα, ακόμη και αν ο κ. Χριστόδουλος δεν μας έδινε κάθε μέρα σε αλουμινόχαρτο το κολατσιό μας, από μόνο του αυτό το γεγονός δείχνει ανθρώπους ευαίσθητους, ανθρώπους ανοιχτούς, ανθρώπους σαν και αυτούς που θέλουμε να συναντάμε σε κάθε τόπο που πηγαίνουμε.

Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα, εις το επανιδείν!

SHARE IT: 

About the Author

Athina Ioannidou

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” –  είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο απο την Susan Sontag.Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN