• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Η Ιερά μονή της Παναγίας Φιλοσόφου και η φύση στη Δημητσάνα.

Peggy Tzane
Достопримечательности, Неповторимые туристические маршруты
0
Your rating: None

Ένας ακόμη λόγος να επισκεφτεί κανείς την όμορφη Δημητσάνα, κυρίως για τους φυσιολάτρες και τους οδοιπόρους είναι οι μαγευτικές διαδρομές της στη φύση. Εγώ επέλεξα να συνδυάσω έναν μοναδικό περίπατο με μια επίσκεψη σε ένα παλιό μνημείο ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας.

Το μοναστήρι της ιεράς μονής της Παναγίας Φιλοσόφου προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Η νέα μονή του Φιλοσόφου χρονολογείται περίπου το 1691 ενώ η παλιά μονή ιδρύθηκε μόλις το 963 μ.Χ.και λειτούργησε ως κρυφό σχολειό την εποχή της τουρκοκρατίας. Η νέα μονή βρίσκεται σε άριστη κατάσταση χάρη στους μοναχούς που κατοικούν σε αυτή και φροντίζουν για τη διατήρησή της.

Είχα τη χαρά να γνωρίσω τον πατέρα Πέτρο, ο οποίος έπειτα από μια σύντομη ξενάγηση μου προσέφερε νερό για να δροσιστώ και γλυκίσματα για να πάρω δυνάμεις και να ξεκινήσω την πεζοπορία- κατάβαση προς το Κρυφό Σχολειό.

Ξεκινώντας από τη νέα μονή, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί στη φύση και παίρνοντας το μονοπάτι που βρίσκεται στη χαράδρα του Λούσιου ποταμού από τη δυτική του πλευρά και σε ύψος 200 περίπου μέτρα απ αυτόν, να κατευθυνθεί προς την παλαιά μονή, ή αλλιώς το Κρυφό Σχολειό. Αν και Χειμώνας η βλάστηση τριγύρω ήταν πυκνή, καθώς η φύση πραγματικά προίκισε τον τόπο αυτόν και του χάρισε μια μεγάλη ποικιλία ακόμη και πιο σπάνιων φυτών όπως παρατήρησα.

Η κατάβαση είναι σχετικά εύκολη, διότι σε μεγάλο μέρος της διαδρομής υπάρχει πλακόστρωτο και σκαλιά. Η πεζοπορία δε διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά και έτσι σύντομα βρίσκομαι στα συντρίμμια της παλιάς μονής. Εντυπωσιασμένη από το ψηλό πετρόχτιστο τείχος που κυριολεκτικά κρύβει τη μονή σε όσους είναι εκτός αυτής, ακολουθώ το πολύ στενό και χαμηλό μονοπάτι προς τα δεξιά.

Πολύ σύντομα στο βάθος βλέπω το ιστορικό εκκλησάκι, χτισμένο σε ένα ύψωμα μέσα στο βράχο. Δυστυχώς δεν έχουν απομείνει πολλά από αυτό καθώς το πέρασμα του χρόνου και των Τούρκων ήταν αμείλικτο για τον τόπο. Παρ΄όλα αυτά νιώθω ικανοποιημένη και τυχερή που επισκέφθηκα το σπουδαίο αυτό μνημείο και απήλαυσα τη διαδρομή στην όμορφη πλαγιά.

SHARE IT: 

About the Author

Peggy Tzane

Εν έτη 2013, πλησιάζοντας στο 26ο έτος της ζωής μου μπορώ να πω πως αισθάνομαι φρέσκια και γεμάτη ενέργεια. Γεννήθηκα στην Αθήνα, όμως κατάγομαι από ένα πανέμορφο νησί, τα Κύθηρα. Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, διδάσκοντας τη γερμανική γλώσσα, κάτι το οποίο αγαπάω ιδιαίτερα. Είναι δημιουργικό και γεμάτο προκλήσεις! 'Wanderlust' είναι μια λέξη η οποία εδώ και κάποια χρόνια με συντροφεύει και με εκφράζει. Σημαίνει η μεγάλη επιθυμία για περιπλάνηση, ταξίδι, εξερεύνηση, ανακάλυψη. Αυτή η λέξη χαρακτηρίζει πλέον τη ζωή μου και δηλώνει το πάθος μου να ταξιδεύω. Μαζί με αυτό προέκυψε και η επιθυμία να αποτυπώνω θαυμάσιες εικόνες στο φακό, όπως και η μεγάλη μου περιέργεια να αναζητώ πάντα κάτι όμορφο ακόμη και εκεί που κάποιος θα πίστευε πως δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Είμαι μέλος της ομάδας www.mysecretathens.gr.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN