• Ελληνικά
  • English
  • Русский

To σπίτι των σκιών στην Ξάνθη by Τριαντάφυλλος Βαϊτσης

Ioannis Vryzas
Αξιοθέατα
5
Your rating: None

Τι δύσκολες οι εμπειρίες; Να τις μαζέψεις, να τις χαζέψεις, να τις κάνεις κτήμα σου. Είναι κάτι άνθρωποι που τους λένε τυχερούς (εγώ τους λέω και άτυχους μαζί) που είδαν αρκετά πράγματα από μικρή ηλικία και τώρα (ρε γαμώτο) εντυπωσιάζονται τόσο δύσκολα και οι αισθήσεις τους σπανίως διεγείρονται.

Είμαι στη Ξάνθη λοιπόν περιτριγυρισμένος από τέτοιες εικόνες γνώριμες και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανατρέψει την εσωτερική μου ανία.

Το βράδυ μου το περάσα κλασσικά, κρασάκια, γνωστοί, φίλοι, και ανάμεσά στους συνδαιτυμόνες ένα τύπος από εκείνους τους καλλιτεχνικούς, με στυλ ιδιαίτερο, κάτι από ροκαμπίλυ στη φαβορίτα και το μούσι απέπνεε κάτι η αύρα του αλλά δεν έδωσα σημασία. Μου είπε ότι είναι καλλιτέχνης αλλά και πάλι δεν έδωσα σημασία, μου είπε ότι κάνει trash art και σκέφθηκα θα δω και θα κρίνω, πάντα χωρίς να ελπίζω πολλά.

Ξαφνικά Σκοτάδι.....και πάνω του λίγο φως και μοναδικές σκιές! Έμεινα....Όταν λέμε έμεινα, Ε-Μ-Ε-Ι-Ν-Α. Η εσωτερική μου ανία μετατράπηκε σε βροντερό καγχανητό και η ψυχούλα μου πετάρισε σαν μικρού παιδιού που κοιτάει για πρώτη φορά τον κόσμο.

Ένα συνοθήλευμα από σκουπίδια μεταμορφώθηκε σε κάτι το μοναδικό. Γλυπτά όχι μεγαλύτερα από 30-40 εκατοστά, τα οποία κάτω από συγκεκριμένο φωτισμό εμφανίζουν τις εικόνες που θέλει ο καλλιτέχνης με τη μορφή σκιών.

Κάτι το μυστικιστικό έχει σίγουρα αυτή η τέχνη, από τη βάση της, καθώς έχει να κάνει με το φως και τις σκιές.

Τι ρόλο παίζει λοιπόν το γλυπτό ανάμεσα στα "φυσικά φαινόμενα"; Είναι το μέσο του καλλιτέχνη για να εκφραστεί πρώτα στη φυσική διάσταση του γλυπτού αυτού, δευτερευόντως με τα υλικά και τελικά με την απεικόνιση της πολυπόθητης Σκιάς - Εικόνας.

Η τέχνη των σκιών όπως μου αποκάλυψε ο Τριαντάφυλλος δεν είναι κάτι καινούργιο. Η καινοτομία που εισήγαγε όμως ο δικός μας πρωτοπόρος, είναι οι διττές σκιές. Ένα γλυπτό - δύο εικόνες και τι εικόνες; Από αυτές που λένε μια ιστορία που σίγουρα εντυπωσιάζει.

Πραγματικά πέρασα ένα υπέροχο 2ωρο, ίσως και 3ωρο, ίσως και 4ωρο στο Σπίτι των Σκιών, όπως το αποκαλεί ο καλλιτέχνης, μουσείο το λένε οι άλλοι. Για μένα ήταν απλά κάτι με έκανε να πω:

ΝΑ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ. ΝΑ ΚΑΤΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ.

SHARE IT: 

About the Author

Ioannis Vryzas

Στον Ιωάννη αρέσει να οραματίζεται. Του αρέσει να παίζει με νέες ιδέες και καινοτόμες λογικές. Έχει φτιάξει την Allegria - Discover Fun i Business (www.allegria.gr), μια επιχείρηση αφιερωμένη στην κατασκευή ιστοσελίδων και τον σχεδιασμό. 

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN