• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Νυμφαίο - που να πας και τι να φας στο ομορφότερο χωριό της Ευρώπης.

Evi Vagianou
Πεντανόστιμο Φαγητό, Αξιοθέατα
0
Your rating: None

Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί τοποθετούν το Νυμφαίο ως ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Αυτό και μόνο αυξάνει τις προσδοκίες του επισκέπτη! Σε υψόμετρο 1350 μέτρα, το Νυμφαίο βρίσκεται σε ένα αλπικό τοπίο που πραγματικά κόβει την ανάσα.

Εμείς είχαμε την τύχη να το επισκεφτούμε δύο φορές, μία στα τέλη φθινοπώρου και μία στην καρδιά του χειμώνα, με χιόνι. Κάθε μια εποχή ξεχωριστή και διαφορετική, το ίδιο όμορφη. Αρχικά, παρκάρεις στο υποχρεωτικό πάρκινγκ λίγο έξω από το χωριό, εκτός αν στρίψεις αριστερά και ακολουθήσεις τον περιφερειακό.

Πρώτη εικόνα το τοξωτό γεφυράκι, που ενώνει δύο από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού. Αμέσως μετά, η μικρή και γραφική πέτρινη πλατεία. Παρακάτω, το αρχιτεκτονικό μνημείο-σήμα κατατεθέν του Νυμφαίου, η Νίκειος Σχολή, που πήρε το όνομά της από τον μεγάλο καπνέμπορο Ζαν Νίκου το 1928, του οποίου δωρεά στο χωριό ήταν το μεγαλόπρεπο κτίριο. Σήμερα λειτουργεί σαν κέντρο πληροφόρησης του «Αρκτούρου», ενώ παλιότερα λειτούργησε για πολλά χρόνια σαν σχολείο.

Για να πας στον «Αρκτούρο», δεν έχεις παρά να περιπλανηθείς μέσα στα πέτρινα σοκάκια του χωριού, να θαυμάσεις τα μοναδικά αρχοντικά (μην ξεχάσεις να παρατηρήσεις τις τσίγκινες στέγες τους, για προστασία από το χιόνι, που, πίστεψέ με, πέφτει πολύ το χειμώνα!), την εκκλησία του προστάτη Αγίου Νικολάου με τις καμπάνες από την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό και αφού διανύσεις για περίπου 10-15 λεπτά ένα πέτρινο μονοπάτι, περιτριγυρισμένο από οξιές, φτάνεις στο μικρό ξύλινο περίπτερο, όπου εθελοντές σε ξεναγούν σε περίπου εξήντα στρέμματα δάσους, μέσα στα οποία ζουν ελεύθερες αλλά προστατευμένες εννιά πρώην αιχμάλωτες αρκούδες.

Αν επισκεφθείς όμως τον Αρκτούρο τους Μήνες Ιανουάριο ως Μάρτιο, θα πρέπει να κάνεις πολύ ησυχία, αν τυχόν βρεθείς εκεί κοντά, γιατί οι αρκούδες πέφτουν σε χειμέριο λήθαργο, που σημαίνει ότι κοιμούνται μεν, πολύ ελαφρά δε και ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να τις ξυπνήσει, για αυτό και ο χώρος είναι κλειστός.

Μετά από όλα αυτά δικαιούσαι να φας κάτι καλό, γιατί η βόλτα και το υψόμετρο ανοίγουν την όρεξη: «Il Faggio» ή «Πλατεία» στο Νυμφαίο ή «Θωμάς» στο κοντινό χωριό Σκλήθρο. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψεις μόνος σου. Αυτή δεν είναι εξάλλου η χαρά του ταξιδιού;

SHARE IT: 

About the Author

Evi Vagianou

Ονομάζομαι Εύη Βαγιάνου, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και είμαι δικηγόρος από το 2005. Εκτός από τον αθλητισμό και τα extreme sports στη φύση, η άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι να ταξιδεύω και η μοναδική μου παρηγοριά όταν γυρίζω από ένα ταξίδι, είναι να αρχίσω αμέσως να προετοιμάζω το επόμενο.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN