• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Ο Ξενώνας Σπήλια και οι Γεραγίδες, στα Άνω Καρδάμυλα της Χίου.

Evi Vagianou
Καταλύματα
5
Your rating: None

Η επιστροφή στον τόπο των παππούδων μου συνοδεύτηκε από ένα μείγμα συγκίνησης που θα ήμουν στα μέρη, για τα οποία άκουγα τόσες ιστορίες όταν ήμουν παιδί, μαζί με μια έντονη περιέργεια για τον ξενώνα που θα μας φιλοξενούσε.

Ο ξενώνας Spilia στα Άνω Καρδάμυλα, στην περιοχή του Πευκιά, ήταν όλα όσα φανταζόμουν και πολύ περισσότερα. Τα σπίτια που απαρτίζουν τον ξενώνα, αγοράστηκαν το 1983 για να γίνουν λαογραφικό μουσείο, σύμφωνα με την επιθυμία του Δημήτρη, που ήθελε να στεγάσει την πολύτιμη συλλογή του. Το 1997 άρχισε η αναστήλωση και κάπου στην πορεία, ευτυχώς για όλους εμάς που απολαύσαμε κατά καιρούς τον ξενώνα, το σχέδιο άλλαξε.

Εναρμονισμένα πλήρως με την αισθητική του τοπίου, τα Spilia πήραν το όνομά τους γιατί τις νύχτες με φεγγάρι, όπως έπαιρναν κάποιοι τα αγκωνάρια από τις πόρτες, όταν τα σπίτια ήταν ακόμη χαλάσματα, αυτά έμοιαζαν με σπηλιές. Και κάπου εκεί έρχονται οι Γεραγίδες που κατοικούν στο διπλανό όρος Γριά, να συμπληρώσουν τη μαγεία του τόπου. Λέγοντας Γεραγίδες, οι Καρδαμυλίτες εννοούν στοιχειά και φαντάσματα, που απαντούσαν σε ερείπια, ξωκλήσια και γεφύρια, σπηλιές, απόκρημνα επικίνδυνα μέρη, σκιερά δάση και ποτάμια ή πηγές και φαράγγια. Στα άλλα μέρη της Χίου, όπως και σε όλη την Ελλάδα, τις ονομάζουν απλά νεράιδες. Aκόμη και η απλή έννοια της νεράιδας σ'αυτόν τον τόπο παίρνει άλλη μαγική διάσταση!

Στο πάνω μέρος, εκεί που τελειώνει ο ξενώνας, υπάρχει πετρόχτιστο θέατρο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα συναυλίες, σεμινάρια, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα δρώμενα, πάντα στη σκιά του βουνού και με θέα τον κόλπο των Καρδαμύλων.

Γεφυρώνοντας το χτες με το σήμερα, έρχεται η εξαιρετική οικοδέσποινα Κική, η οποία με μοναδική αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνει, μας κέρδισε αμέσως. Με την ευγένεια και το χαμόγελό της, αλλά...και με το μοναδικό πρωινό, φτιαγμένο με αγνά υλικά του τόπου, όπως κρίθινο αλεύρι, χαρουπόμελο και πληγούρι. Όλα αυτά μαζί με τις σπιτικές μαρμελάδες και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, έγιναν ακόμη πιο νόστιμα και απολαυστικά κάτω από την κληματαριά, μέσα στην ησυχία και την ηρεμία, με θέα τα γραφικά Άνω Καρδάμυλα, το χωριό των παππούδων μου, το οποίο μετά από τις τρεις μέρες στα Spilia απέκτησε άλλη αίγλη και ομορφιά στα μάτια μου! 

Αν θέλετε να απολαύσετε την Βόρεια Χίο και να νιώσετε την αυθεντική της ομορφιά, επιβάλλεται να  επισκεφτείτε τα Spilia!

SHARE IT: 

About the Author

Evi Vagianou

Ονομάζομαι Εύη Βαγιάνου, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και είμαι δικηγόρος από το 2005. Εκτός από τον αθλητισμό και τα extreme sports στη φύση, η άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι να ταξιδεύω και η μοναδική μου παρηγοριά όταν γυρίζω από ένα ταξίδι, είναι να αρχίσω αμέσως να προετοιμάζω το επόμενο.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN