• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Παραδοσιακό κατάλυμα "Το Γερμανικόν" και η οικογένεια Βαϊνόπουλου.

Athina Ioannidou
Καταλύματα
0
Your rating: None

“Γερμανικόν, μα γιατί το λένε έτσι αναρωτήθηκα”. Τι σχέση έχει με τη Γερμανία ένα παραδοσιακό κατάλυμα στη Νταμούχαρη του Ανατολικού Πηλίου; Οι απορίες μου λύθηκαν μια μια μόλις φτάσαμε στο επιβλητικό διώροφο πέτρινο οίκημα του ξενώνα. Η Πηλιορείτικη πέτρα και το ξύλο το κάνουν τόσο δροσερό που το βράδυ χρειαστήκαμε παπλωματάκι. Ναι και ήταν Ιούνιος!

Το οίκημα ανήκε μεν στην οικογένεια Βαϊνόπουλου και συγκεκριμένα στη κόρη του Ηλέκτρα (για την ιστορία του Απόστολου Βαϊνόπουλου διαβάστε εδώ), όμως αργότερα πέρασε σε ξένα χέρια. Κάποια περίοδο ήταν καπηλειό για τους ψαράδες της Νταμούχαρης, όπου έπιναν ατελείωτα κρασιά, φώναζαν και άπλωναν τα δίχτυα τους. Γύρω στο 1969 το κτίριο αγοράστηκε από τον Γερμανό έμπορο λαικής τέχνης Έκαρτ Λάου και το συνέταιρό του Ούλριχ Σταιγκλέντερ. Από εδώ ξεκινάει λοιπόν η ιστορία του ονόματος “Το Γερμανικόν”.

Το παραδοσιακό κατάλυμα “Το Γερμανικόν” είναι από τα παλαιότερα κτίρια της περιοχής, με ξύλινα βαριά παράθυρα και πέτρινους χοντρούς τοίχους, παραδοσιακά κρεβάτια και ξύλινες ντουλάπες αντίκα, περίτεχνα και πολύχρωμα τζάκια σε κάθε δωμάτιο και χειροποίητα υφαντά και δαντέλες στα παράθυρα. Σαν να λέμε κουκλίτσικο.

Σε αυτά τα δωμάτια έμεινα κάποτε η Ρόμι Σνάιντερ, η γνωστή πριγκίπισσα Σίσσυ και πολύ ξένοι καλεσμένοι των Έκαρτ και Ούλριχ, οι οποίοι έκαναν τη Νταμούχαρη πολύ γνωστή στη τότε Γερμανία. Αυτός ήταν ο λόγος που ξεκίνησε ο τουρισμός στο όμορφο αυτό κολπάκι του Πηλίου. Διάσημοι γερμανοί έρχονταν στη Νταμούχαρη με γαιδουράκια από τα καλντερίμια του Πηλίου για να ζήσουν ανέμελες στιγμές στο αποκομμένο από το κόσμο αυτό μέρος.

Σήμερα η ιστορία συνεχίζεται με τους νέους ιδιοκτήτες τη Βικτώρια Βαϊνόπουλου και τον Πασχάλη Όλκα, οι οποίοι κράτησαν τη ταυτότητα του Γερμανικούν ως έχει και μας υποδέχτηκαν με πολύ αγάπη και περιποίηση. Η κ. Βικτώρια έχει ράψει με τα χεράκια της όλα τα κουρτινάκια και μαξιλαρια του ξενώνα. Το χόμπυ της είναι να μεταποιεί παλιά ρούχα και υφάσματα και να δημιουργεί με πολύ φαντασία καινούργια πράγματα που στολίζουν τα δωμάτια του ξενώνα.

Εξαιρετική περίοδος για να επισκεφθείτε τη Νταμούχαρη και το παραδοσιακό κατάλυμα “Το Γερμανικόν” είναι ο Ιούνιος, καθώς η φύση φοράει τα καλά της και ο καιρός είναι ιδανικός για μπάνιο και περιήγηση στα γειτονικά χωριά.

SHARE IT: 

About the Author

Athina Ioannidou

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” –  είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο απο την Susan Sontag.Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN