• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Ιππική έκθεση Ανδραβίδας

Christina Maniati
Τοπικές Γιορτές
0
Your rating: None

Ως παιδί θυμάμαι ότι περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία το πανηγύρι μας της Αγίας Σοφίας, το οποίο σηματοδοτούσε στο μυαλό μου την αρχή του Φθινοπώρου. Εκείνο όμως που περίμενα με μεγαλύτερη λαχτάρα ήταν η επίσκεψη με τον παππού μου στην Ιππική έκθεση της μικρής μας κωμόπολης, της Ανδραβίδας.

Ο παππούς ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος γι’ αυτή την επίσκεψη καθώς για πολλά χρόνια εξέτρεφε άλογα, τα οποία πολλές φορές είχαν βραβευτεί και μπορούσε να απαντήσει στην κάθε παιδική μου απορία. Δεν ήταν βέβαια ο μοναδικός καθώς η εκτροφή αλόγων και γενικότερα η αγάπη για τα άλογα διατηρείται στην περιοχή μας από την αρχαιότητα.

Σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε εκτρέφεται από τους αρχαιότατους χρόνους στην περιοχή το πιο μεγαλόσωμο και ένα από τα ωραιότερα ελληνικά άλογα, το άλογο της φυλής Ανδραβίδας.

Κατά τη φραγκοκρατία, όταν η Ανδραβίδα υπήρξε πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, ντόπια άλογα διασταυρώθηκαν με βαριά άλογα των Φράγκων ιπποτών και αργότερα, κατά την τουρκοκρατία, με άλογα ανατολικού τύπου. Έτσι διαμορφώθηκε η φυλή Ανδραβίδας, η οποία όμως διατηρεί και πολλά από τα χαρακτηριστικά των αρχαίων προγόνων της. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των αλόγων είναι το ύψος τους (πάνω από 1,50-1,60) και το πολύ γεροδεμένο σώμα τους.

Ιππικοί αγώνες στην περιοχή γίνονταν από την αρχαιότητα. Το 1928 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η Ιππική έκθεση. Έκτοτε κάθε χρόνο στο πανηγύρι της Αγίας Σοφίας πολλοί κάτοικοι του κάμπου και των γύρω περιοχών συμμετείχαν στην έκθεση, όπου βραβεύονταν τα καλύτερα άλογα με σημαντικό χρηματικό ποσό. Από το 1941 έως το 1947 η έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε και επανήλθε το 1948.

Από τότε οργανώνεται κάθε χρόνο με συμμετοχή πλέον αλόγων από όλη την Ελλάδα αλλά και με εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα άλογα. Το 2004 ιδρύθηκε και ο Ιππικός Σύλλογος Ανδραβίδας και καθιερώθηκε ιππική παρέλαση για την υποδοχή της Άνοιξης την πρωτομαγιά.

Κάποιες από τις φωτογραφίες τις βρήκαμε σε ένα ωραίο μπλογκ για την Ανδραβίδα -> http://andravidablogsite.blogspot.gr/2010/09/76_30.html

SHARE IT: 

About the Author

Christina Maniati

Μου αρέσουν τα ταξίδια, τα οποία θεωρώ επένδυση και πηγή παιδείας για έναν άνθρωπο. Συνηθίζω να ταξιδεύω σε κάθε ευκαιρία κυρίως στην Ελλάδα. Σε κάθε τόπο που ταξιδεύω προσπαθώ να μαθαίνω τις συνήθειες και τα έθιμα τους, να δοκιμάζω τα φαγητά τους, να επισκέπτομαι τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία αλλά κυρίως να απολαμβάνω τη φύση. Έτσι συνδυάζω τα ταξίδια μου με την άλλη μεγάλη μου ευχαρίστηση, τη φωτογραφία.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN