• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Βαρκάδα στη Λίμνη Κερκίνη, Κορμοράνοι και άλλα πολλά.

Athina Ioannidou
Δραστηριότητες
0
Your rating: None

Ωραία, φτάσαμε στη Κερκίνη! Τι θα κάνουμε τώρα; Τι δραστηριότητες υπάρχουν; Που να πάμε; Ποιον να συμβουλευτούμε; Πόσο κοστίζει; Τι αξίζει;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις λύθηκαν χωρίς πολλά λόγια από το Νίκο, τον ιδιοκτήτη του ξενώνα Λιμναίον που μείναμε, ο οποίος ως ντόπιος μας κατεύθυνε προς συγκεκριμένα μονοπάτια. Βαρκάδα ναι, ποδηλατάδα ναι, 4x4 πολύ ακριβό, αλογάδα ναι. Ξεκινήσαμε λοιπόν και μεις για τη βαρκάδα. Αναζητούμε τον Captain Chris ο οποίος αράζει τη βάρκα του στο Λιθότοπο. Η βαρκάδα στη Λίμνη Κερκίνη διαρκεί 45 λεπτά και κοστίζει 5 ευρώ το άτομο.

Ο  Captain Chris μας έλυσε όλες μας τις απορίες και άλλες τόσες για τη Λίμνη, τα πουλιά, τα ψάρια και το Όρος Μπέλες που καθρεφτίζεται στα νερά της. Εμείς απολαύσαμε την εκπληκτική βόλτα, χαζέψαμε τα πουλιά που κυνηγούσαν την τροφή τους και τον ακούγαμε απολαυστικά. Από όσα μας είπε συγκράτησα τα παρακάτω:

  • Κορμοράνος βουτάει μέχρι 10 μέτρα και στη θάλασσα 33 μέτρα - μαύρο χρώμα - τρώει 1,5 κιλό ψάρια τη μέρα και είναι εχθρός των ψαράδων. Ο Κορμοράνος πρέπει να ανοίξει τα φτερά του και να τα λιάσει για να στεγνώσουν γιατί δεν έχει την ίδια ουσία που στεγνώνει τα φτερά σε άλλα πουλιά.
  • Οι ψαράδες του Λιθοτόπου πρέπει να κάθονται στις αυτοσχέδιες καλύβες του όλη μέρα γιατί τα ψάρια που πιάνονται στα δίχτυα τους, στα λεγόμενα νταούλια, κατασπαράζονται από εκατοντάδες κορμοράνους.
  • Αργυροπελεκάνος με άνοιγμα 2,5 στα φτερά του, τρώει 2,5 κιλά ψάρια την ημέρα αλλά τρώει αφρόψαρα.
  • Σκουφοβουτηχτάρι - ένας ακόμα δεινός δείτης ο οποίος βουτάει μέσα στα νερά για να βρει ψαράκια.
  • Η Λίμνη το χειμώνα μικραίνει και η στάθμη κατεβαίνει, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να ανέβει έως και 4,5 μέτρα για να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης της γύρω περιοχής.
  • Ο Αγγελόπουλος, στην ταινία “το λιβάδι που δακρύζει” έχτισε ολόκληρο χωριό με την μέθοδο των cobs και πλινθιών, τα οποία φυσικά μόλις καλύφθηκαν από το καλοκαιρινό νερό άρχισαν να διαλύονται λόγω της λάσπης ως το κύριο συστατικό τους.
  • Το 1928, επί κυβέρνησης Βενιζέλου, φτιάχτηκε το πρώτο φράγμα για να συγκρατεί τα νερά του Στρυμώνα και να σχηματιστεί η Λίμνη.

Τα ψάρια που μπορεί κανείς να βρει στη Λίμνη Κερκίνη είναι τα: γριβάδι, χέλι, γουλιανός, πέστροφα και άλλα που δεν θυμάμαι. Ο Captain Chris μας το δήλωσε ρητά, “Να μην φύγετε παιδιά αν δεν δοκιμάσετε γριβάδι στα ψαροχώρια της περιοχής”, αλλά τελικά δεν τον ακούσαμε. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά!

Εσείς έχετε δοκιμάσει το γριβάδι της Κερκίνης; Πείτε μας εμπειρίες!

SHARE IT: 

About the Author

Athina Ioannidou

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” –  είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο απο την Susan Sontag.Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN