• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Πειρατές, οβίδες και καπνός στο Κάστρο της Καβάλας.

Athina Ioannidou
Αξιοθέατα
0
Your rating: None

Λίγο Ιστορία.

Ένα από τα πιο έντονα στοιχεία της εικόνας της Καβάλας είναι η ακρόπολή της, στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας. Τα τείχη της πόλης πρωτοχτίστηκαν στις αρχές του 5ου π.Χ αιώνα και επεκτάθηκαν και επισκευάστηκαν από τους Βυζαντινούς. Το φρούριο της Χριστούπολης πέρασε διαδοχικά στην κυριαρχία των Λομβαρδών (1204), των Φράγκων (1208), ξανά των Βυζαντινών και στη συνέχεια των Τούρκων (1391).

Χρησιμοποιήθηκε σαν αμυντικό σημείο αλλά και σαν τόπος εξορίας και φυλάκισης υπηκόων του Σουλτάνου Σουλειμάν και σημαινώντων προσώπων. Περί το 1880 ήταν το διοικητικό κέντρο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Σε κάποια αλλη εποχή διοργανώνονταν θεάματα, οπως οι ‘μπεχληβάνηδες’ (παλαιστές). Το 1964 το φρούριο πέρασε απο την Αιγυπτιακή κυβέρνηση στην ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας. Πλέον υπηρετεί ειρηνικούς σκοπούς και διατείθεται για θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, ημερίδες, workshops, όμως τα σημάδια της ιστορίας είναι σχεδόν ανέπαφα και σε καλούν σε ατελείωτες εξερευνήσεις.

Τώρα που θα πας περιεργάσου τον χώρο, παρατήρησε τους πελώριους πέτρινους τοίχους, τις ξύλινες βαριές πόρτες, απόλαυσε τη θέα στην πόλη από τις οπές στους τοίχους. Μπορείς να περιηγηθείς στον κεντρικό Πύργο, στην Πυριταποθήκη - φυλακή, στο φυλάκιο και στον προαύλιο χώρο. Σκέψου καμιά περίεργη ιστορία με πειρατές, οβίδες, καπνό και θάλασσα και διηγήσου την στους γύρω σου!

Local Tips: 

  1. Σίγουρα να παρακολουθήσεις κάποια παράσταση το καλοκαίρι.

  2. Nα ανέβεις στον Πύργο - Παρατηρητήριο και να χαζέψεις όλη την Καβάλα 360ο.

  3. Nα σκαρφαλώσεις στα τοίχη του και να βρεθείς στις πολεμίστρες. Από εκεί θα βγάλεις εκπληκτικές φωτογραφίες.

  4. Και φυσικά να πας στο αμπάρι, στην πυριταποθήκη και να κρατήσεις στα χέρια σου αληθινές οβίδες, μπαμ μπουμ.
SHARE IT: 

About the Author

Athina Ioannidou

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” –  είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο απο την Susan Sontag.Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN