• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Εξόρμηση στην φύση και την λαογραφία της ΜΕΣΟΡΟΠΗΣ Καβάλας.

athina_poursaitidou
Μοναδικές Διαδρομές
0
Your rating: None

‘’Όχι, δεν είναι το χωριό μου , αλλά θα μπορούσε και να ‘ναι!’’

Η Μεσορόπη , δηλ. η "εν μέσω όρεων οπή" , βρίσκεται στις νότιες απολήξεις του Παγγαίου Όρους, καθώς περιβάλλεται από βουνά. Μόλις μισή ώρα απ’ την πόλη της Καβάλας, αριθμεί 610 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία, τη γεωργία , τη μελισσοκομία και την παραγωγή ταχινιού και χαλβά.

Φτάνοντας στον παραδοσιακό αυτό οικισμό, συνάντησα μια πλακόστρωτη πλατεία, σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής του 19 ου αιώνα, καφενεία, γραφικά στενά δρομάκια, καπνομάγαζα, πέτρινα γεφυράκια, έντονη βλάστηση και τρεχούμενα γάργαρα νερά. Κάπου εκεί σώζεται εδώ και 4 αιώνες το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, με τη χαρακτηριστική επιγραφή στο άνω μέρος της θύρας. Στο μικρό Λαογραφικό Μουσείο του χωριού τα αγροτικά εργαλεία, τα οικιακά σκεύη, ένας αργαλειός, φορεσιές, έπιπλα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και παλιά νομίσματα συνδέουν το παρόν με το πρόσφατο παρελθόν δίνοντας μια εικόνα για την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Ένα μουσείο που με πήγε πραγματικά πίσω στο χρόνο.

Αξίζει να αναφέρω πως από τη Μεσορόπη πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Μ. Αλέξανδρος, ο Λέων Γ Ίσαυρος, ο Κοσμάς ο Αιτωλός , ενώ η ιστορική σημασία της περιοχής ολοκληρώνεται μέσα απ ‘ τις ανακαλύψεις αρχαίων ελληνικών και λατινικών επιγραφών.

Η Μεσορόπη είναι, όμως , πάνω απ ‘όλα ένας περιπατητικός παράδεισος με απίστευτες φυσικές ομορφιές για όλους τους λάτρεις της φύσης και του αγροτουρισμού. Ακολούθησα , λοιπόν, το «μονοπάτι της Μεσορόπης» (4,5 ώρες πεζοπορία) και ανακάλυψα ένα ειδυλλιακό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με πλούσια βλάστηση, πλατάνια, ποταμάκια, αγριομανίταρα και καταρράκτες που σχηματίζουν λιμνούλες , ενώ η μετάβαση πάνω από τα ποτάμια της περιοχής γίνεται με πέτρινα τοξωτά και ξύλινα γεφυράκια. Φυσικά δεν σταμάτησα λεπτό να φωτογραφίζω το τοπίο. Παντού πράσινο και ένας γλυκός ήχος τρεχούμενου νερού , δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό κλίμα βγαλμένο από παραμύθι… Και εκείνη τη χρονική στιγμή ζούσα απλά το δικό μου παραμύθι… Δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα συναντούσα αυτό το μαγικό τοπίο!!

Το ανικανοποίητο για το άγνωστο , καθώς και η ηρεμία που μου πρόσφερε η φύση με έκαναν να συνεχίζω χωρίς σταματημό την περιήγησή μου. Ο πρώτος καταρράκτης με τη μικρή λίμνη , ο Νιομβριός ή Νιβριός ήταν η ανταμοιβή μου στα πρώτα 30 λεπτά πεζοπορίας κάνοντάς με να θέλω να βουτήξω στα δροσερά νερά του. Εκεί , άλλωστε, πραγματοποιείται και η ρίψη του σταυρού κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων. Στο τέλος του μονοπατιού, βρέθηκα σ το σπήλαιο Βοσκόβρυση με άλλη μια λίμνη κρυμμένη στο εσωτερικό του.

Οι εκπλήξεις είναι πολλές αρκεί να έχεις διάθεση να τις ανακαλύψεις… Αξίζει να περιηγηθείτε, λοιπόν, στις ομορφιές της Μεσορόπης!! Ξεκινήστε...

Photos by E.O.S & Messoropi Blog

SHARE IT: 

About the Author

athina_poursaitidou

Γεια σας....!! :) Είμαι η Αθηνά!!! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (αρχαιολόγος για την ακρίβεια) και μου αρεσουν υπερβολικά τα ταξίδια σε πόλεις, χωριά και νησιά,οι εξορμήσεις στη φύση ,οι παραλίες, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και γενικά ο,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό και τις ομορφιές του τόπου μας!! Ελπίζω να σας ταξιδεύω μέσα από τα άρθρα μου, να σας παρουσιάζω- έστω και νοητά- μέσα από τις περιγραφές μου ο,τι βλέπω και φυσικά να σας κάνω να θέλετε να τα επισκεφθείτε......!!!

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN