• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Οι καταρράκτες στο Ηλιοχώρι, Ζαγοροχώρια.

Lazaros Sidiropoulos
Αξιοθέατα, Δραστηριότητες
0
Your rating: None

Ένα από τα πιο όμορφα μέρη που επισκέφτηκα στην περιοχή της Βόρειας Πίνδου, είναι οι καταρράκτες στο χωρίο  Ηλιοχωρί, στα Ζαγοροχώρια  Ιωαννίνων. Τρεις καταρράκτες στο σύνολο που σχηματίζουν 2 μεγάλες καταπράσινες βάθρες, κυριολεκτικά μέσα σε παρθένο δάσος.

Ξεκινήσαμε  από το χωρίο Περιβόλι Γρεβενών  και κατευθυνθήκαμε προς το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας όπου συνέχισα για το χωρίο Διστρατο. Μετά το  Δίστρατο κατευθυνθήκαμε προς Κόνιτσα και σχεδόν στην  μέση της διαδρομής, στο χωρίο Παλαιοσέλι, στρίψαμε αριστερά για το Ηλιοχώρι.

Ένα μικρό πανέμορφο ζαγοροχώρι με ιδιαίτερη ρυμοτομία, αμφιθεατρικά χτισμένο, κοιτάζει τον Βοιδομάτη ποταμό ενώ στην πλάτη του έχει την εντυπωσιακή Βορεινή ορθοπλαγία της Γκαμίλα. Αλπικό τοπίο με την ηρεμία του δάσους μπροστά σου και την ένταση της πιο εντυπωσιακής κορυφογραμμής στην Ελλάδα πίσω σου.

Μετά την 2ωρη οδική διαδρομή που επιλέξαμε  ξεκουραστήκαμε στην κεντρική πλατεία του χωρίου όπου έπειτα από  ένα γρήγορο τσίπουρο με τους θαμώνες της πλατείας στο κεντρικό καφενείο, ξεκινήσαμε την κατάβαση προς τους καταρράκτες. Οι άνθρωπου του χωριού θα σου υποδείξουν ευχαρίστως  την κατεύθυνση. Μια κατηφορική πορεία 1050 μέτρων σε ένα αρκετά διατηρημένο και προσεγμένο  μονοπάτι  όπου σχεδόν στα μισά τις διαδρομής θα συναντήσεις μια μικρή εκκλησία.

Φτάνοντας θα βρεθείς μπροστά σε μια διχάλα με το ένα μονοπάτι να πηγαίνει προς τα αριστερά  και το άλλο προς τα δεξιά. Σου προτείνω να επιλέξεις το δεύτερο. Σε 10 μέτρα η ομορφιά του τοπίου θα σε κάνει να χαμογελάσεις. Θα βρεθείς μπροστά σε μια καταπράσινη μικρή λίμνη και τον ψηλότερο καταρράκτη από τους τρείς να χύνεται σε αυτή.  Το νερό κρυστάλλινο, και παγωμένο  αλλά η βουτιά είναι μοναδική εμπειρία και την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Το νερό είναι κυριολεκτικά αναζωογονητικό αλλά πολύ κρύο. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν ο ήχος του καταρράκτη  και το χρώμα της λίμνης.  Ένιωσα τον ήχο του να με απομονώνει από οποιοδήποτε προβληματισμό. Ενώ οι αποχρώσεις του πράσινου που εκπέμπει η λίμνη πραγματικά ξεκούρασαν την όραση μου.

Η τοπική κοινότητα έχει μεριμνήσει και κατασκευάσει πέτρινα παγκάκια ενώ  έχει διαμορφώσει το μέρος ώστε να μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις το τοπίο άνετα. Αντίστοιχο είναι το τοπίο και στον δεύτερο καταρράκτη ενώ ο τρίτος είναι ο πιο μικρός.

Η επιστροφή έχει ανάβαση ίδιας απόστασης  όπου θα σου πρότεινα να υπολογίζεις τον διπλάσιο χρόνο από την κατάβαση που θα κάνεις για την περίπτωση που σου τα χαλάσει ο καιρός. Θα σου πρότεινα επίσης να φοράς τουλάχιστον αθλητικά παπούτσια για την διαδρομή στο μονοπάτι και να έχεις μαζί σου μαγιό και πετσέτα. Εάν βρεθείς στην περιοχή μην χάσεις την ευκαιρία να τους επισκεφτείς.

SHARE IT: 

About the Author

Lazaros Sidiropoulos

  Είμαι ο Λάζαρος, κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη, ενώ τώρα ζω και εργάζομαι στην Αθήνα με την οικογένειά μου. Θέλω να βρίσκω σε κάθε μέρος που επισκέπτομαι, αυτό που θα κάνει την εμπειρία μοναδική.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN