• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Ταξιδεύοντας στο Κάστρο του Μυστρά.

Iosif Papadopoulos
Достопримечательности
5
Your rating: None

Ταξιδεύοντας «κάτω απ’ τ’ αυλάκι» σίγουρα υπάρχουν πολλά και όμορφα μέρη που μπορεί να επιλέξει κανείς για να επισκεφτεί. Κατ’ εμέ όμως, ένας είναι ο προορισμός που αν δεν τον επισκεφτεί κάποιος είναι σαν να μην έχει ταξιδέψει στην Πελοπόννησο, και αυτός δεν είναι άλλος από το κάστρο του Μυστρά.

Το κάστρο του Μυστρά ήταν μια βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου μόλις 6 χιλιόμετρα από την Σπάρτη. Η ιστορία του ξεκινά στα μέσα του 13ου αιώνα όπου και χτίστηκε το κάστρο και συνεχίζει μέχρι τα μέσα του 14ου αιώνα όπου και ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της βυζαντινής Πελοποννήσου στο απόγειο της δόξας του. Περί τα μέσα του 15ου αιώνα το Μυστρά καταλαμβάνεται από τους Τούρκους και εκεί αρχίζει η παρακμή του. Σπουδαίο ρόλο έπαιξε στην επανάσταση του ’21 αλλά μετά την ίδρυση του ελεύθερου κράτους άρχισε να εγκαταλείπεται από τους κατοίκους λόγο της ίδρυσης της Σπάρτης και του Γυθείου αλλά και της νέας πόλης του Μυστρά που κατοικείται σήμερα. Το άδοξο τέλος του, ήρθε περί το 1840 όπου και οι τελευταίοι κάτοικοι το εγκατέλειψαν και το άφησαν να στέκει μέχρι σήμερα στην ανατολική πλαγιά του Ταΰγετου και να αγναντεύει όλο τον κάμπο από ψηλά.

Αρκετά όμως με την ιστορία και πάμε να δούμε τι συναντάμε σήμερα σε αυτό το υπέροχο κάστρο. Ο επισκέπτης αν πάει καλοκαίρι (όπως πήγα εγώ) θα πρέπει απαραίτητα να εφοδιαστεί με καπελάκι για τον ήλιο, αντηλιακό και νερό γιατί έχει αρκετό περπάτημα και άφθονο ήλιο.

Όσο περπάτημα και αν έχει όμως η ανταμοιβή με αυτά που θα δει κανείς είναι μεγάλη. Το κάστρο έχει δύο εισόδους για να μπορεί ο επισκέπτης να μοιράσει την διαδρομή. Οι τολμηροί και ανθεκτικοί όμως μπορούν να το γυρίσουν όλο μπαίνοντας και βγαίνοντας από τη ίδια είσοδο.

Περνώντας την κάτω είσοδο του κάστρου αμέσως καταλαβαίνει κανείς ότι δεν πρόκειται να αντικρίσει απλά μερικές παλιές πέτρες. Μπαίνει μέσα σε μια πόλη και θα περιπλανηθεί ανάμεσα σε παλιές οικίες της εποχής. Σε κάποια σπίτια μάλιστα μπορεί να μπει μέσα στους χώρους και να πάρει μια απίστευτη εικόνα για το πώς ήταν η διαρρύθμιση τους εκείνη την εποχή. Θα ψάξει και θα βρει τις εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στο κάστρο οι περισσότερες των οποίων είναι πολύ καλά διατηρημένες. Η Μητρόπολη δεσπόζει επιβλητικά, η Παντάνασσα έχει ακόμα καλόγριες να σε υποδεχτούν, η Παναγιά Οδηγήτρια, η Περίβλεπτος (που έχει διακοσμήσει άπειρες καρτ ποστάλ) και όλες οι άλλες εκκλησίες που με τις παμπάλαιες αγιογραφίες τους θα μαγέψουν και τον ποιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ολοκληρώνοντας την βόλτα στην κάτω μεριά του κάστρου, παίρνουμε το αυτοκίνητο (για να πάρουμε και μερικές ανάσες) και κατευθυνόμαστε στην πάνω πύλη και σε απόσταση 5 περίπου λεπτών. Η εικόνα η ίδια μιλάει από μόνη της, τα μονοπάτια, τα σκαλιά, τα τοιχία είναι όπως ήταν τότε. Ακόμα και σε «παγκάκι» που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή οι κάτοικοι του κάστρου, καθίσαμε να ξαποστάσουμε. Μια πρωτόγνωρη αίσθηση που σε μεταφέρει χωρίς να το θές σε άλλες εποχές. Στην άνω μεριά του κάστρου, εξέχουσα θέση έχει (τι άλλο?) το συγκρότημα των παλατιών. Εκεί που έμεναν οι αυτοκράτορες κ δεσπότες της εποχής. Οι πιο γνωστοί από αυτούς ήταν οι Μανουήλ Καντακουζηνός, Θεόδωρος Β' Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος Β΄ Παλαιολόγος. Η δεύτερη ονομασία του μέρους ήταν το «δεσποτάτο του Μωρέως». Συνεχίζοντας στην άνω πόλη συναντάμε την Ακρόπολη του κάστρου, τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Σοφία που μας μαγεύουν όπως όλα τα άλλα σημεία.

Ολοκληρώνοντας την περιπλάνηση μας στον χώρο και στον «χρόνο» μετά από περίπου 2,5 ώρες αναχωρούμε έχοντας μια νοσταλγία στο βλέμμα μας, παρόλη την κούραση, την ζέστη και το περπάτημα. Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και κατηφορίζουμε για την Σπάρτη. Λίγο πιο κάτω γυρνάμε και ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στο κάστρο από μακριά, σαν να του λέμε... μην πας πουθενά... Θα ξανάρθω...

SHARE IT: 

About the Author

Iosif Papadopoulos

Tο όνομα μου είναι Ιωσήφ και είμαι 38 χρονών. Eίμαι ιδιωτικός υπάλληλος και τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τί άλλο ?.... με τα ταξίδια. Στην Ελλάδα έχω καλύψει πάνω απο 500,000 χλμ σε ταξίδια και περίπου 30,000 χλμ στην Ευρώπη όλα οδικώς. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι απο της ομορφότερες χώρες στον κόσμο και κρύβει απίστευτα μέρη που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Βέβαια κάθε χρόνο μειώνονται τα ταξίδια που κάνω, αλλά δεν το βάζω κάτω και με την πρώτη ευκαιρία προσπαθώ να καλύψω την ανάγκη μου για ταξιδάκια.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN