Λαογραφικό μουσείο Καρυάς Λευκάδας. Ένα ταξίδι στο χθές....
- 10026 reads
Η Λευκάδα είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Γι αυτό τα πολιτιστικά της στοιχεία είναι πολύ έντονα. Το χωριό Καρυά, στο ορεινό μέρος στο κέντρο του νησιού μας φυλάει μια έκπληξη. Είναι το λαογραφικό μουσείο που έχει φτιάξει ο κ. Θόδωρος Κατωπόδης θέλοντας να τιμήσει την οικογένεια του.
Το σπίτι που έχει διαμορφώσει σε λαογραφικό μουσείο κρύβει μια έκπληξη, αφού περνώντας την πόρτα του αμέσως μπαίνεις σε μια μηχανή χρόνου και το ταξίδι σου ξεκινάει μέσα στο σχολείο της θείας Μαρίας της “Κουτσοχέρως”, η οποία ονομάστηκε έτσι γιατί από μικρή είχε χάσει το ένα της χέρι. Το γεγονός δεν την εμπόδισε στη δημιουργία μιας σχολής καρσάνικου κεντήματος, δεν χρειάζονται άλλωστε δυο χέριο. Εκεί, στο υπόγειο αυτού του σπιτιού συγκέντρωνε τα κορίτσια του χωριού και με εξαιρετική παιδαγωγική μέθοδο, καταμερισμού εργασίας και εναλλαγής ρόλων δίδασκε τις νεαρές μαθήτριες στην σπουδαία τέχνη του εργοχείρου. Εντυπωσιακό στοιχείο αυτού του σχολείου που κάποιος θα θεωρούσε άκρως γυναικείο η συμμετοχή και ενεργό παρουσία του μπάρμπα- Αργύρη Σταύρακα, που αφού έχασε τα δύο του πόδια στον πόλεμο του 1912 ήταν ο συμπαραστάτης της θειάς Κουτσοχέρως.
Η περιήγηση στο μουσείο σε ταξιδεύει και στην καθημερινή ζωή μιας καρυιώτικης οικογένειας, εκείνης του κ. Θόδωρου. Αισθάνεσαι την ενέργεια του μακρινού παρελθόντος, νιώθεις την αίσθηση της μεγάλης λευκαδίτικης οικογένειας και γίνεσαι κομμάτι του σπιτιού και της ζωής μέσα σε αυτό. Φυσικά βλέπεις τα κεντητά αριστουργήματα, με το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα τους εκείνο της έλλειψης οποιουδήποτε κόμπου μεταξωτής κλωστής στο πίσω μέρος του κεντήματος. Μπορείς να δεις τον τρόπο μετατροπής του λιναριού σε κλωστή και ύφασμα αφού υπάρχει πραγματική αναπαράσταση της όλης διαδικασίας με τους αργαλειούς ζωντανούς θρύλους εκείνης της εποχής.
Το λαογραφικό μουσείο της Καρυάς είναι ένα καθαρό ταξίδι στο χρόνο, και στην καθημερινή ζωή της Λευκάδας του περασμένου αιώνα, προσθέτοντας όμως και την εκπαιδευτική πινελιά της εποχής εκείνης. Πραγματικό πολιτιστικό κειμήλιο του νησιού αλλά και της επτανησιακής ιστορίας που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς.
leave a comment