• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Πάργα, το σμαραγδένιο διαμάντι της Ηπείρου!

Eva Krokidi
Достопримечательности
0
Your rating: None

Μιά από τις πιο όμορφες πόλεις της Ηπείρου είναι αναμφίβολα η Πάργα. Στο νομό Πρεβέζης και στο δρόμο προς Ηγουμενίτσα, η Πάργα δεσπόζει στην άκρη του Ιονίου πελάγους, μετά από δέκα χιλιόμετρα δαντελωτού δρόμου, πάνω από μικρούς πρασινογάλαζους κολπίσκους.

Φτάνεις στην μικρή πόλη και αντικρίζεις μπροστά σου την παραλία που ακριβώς δίπλα στον δρόμο σε κοιτάζει λαχταριστή ακόμη και αυτό τον φθινοπωρινό καιρό. Το νησάκι της Παναγίτσας είναι το επόμενο πριν ακριβώς πάρεις την στροφή γιατί τότε, το κάστρο απέναντι και στα πόδια του τα πολύχρωμα σπίτια που θυμίζουν νησί, σου παίρνουν την ανάσα. Αρχίζεις να περπατάς στην άκρη της θάλασσας και πριν το καταλάβεις έχει χωθεί στα μικρά στενά που πολλές φορές σε πηγαίνουν πίσω στο χρόνο.

Κλειστές αυλές, μπουκαμβίλιες και μεγάλα πυθάρια, σκάλες και στοές, ο ανηφορικός δρόμος για το κάστρο γεμάτος γλάστρες με λουλούδια, και στενά σοκάκια που σε κάνουν να νιώθεις την παρουσία των προγόνων της Πάργας που με νύχια και με δόντια πάλεψαν για την ελευθερία τους, πριν ο Αλή Πασάς αγοράσει την πόλη που απελπιστικά ήθελε.... Τα μικρά δρομάκια της πόλης, που δεν είναι και ακριβώς πόλη αλλά ούτε ακριβώς νησί, αλλά και κάτι απ΄όλα αυτά, οδηγούν στην επιβλητική πέτρινη εκκλησία και στο μοναδικά όμορφο επίσης πέτρινο δημοτικό σχολείο δίπλα της. Το άλλο μοναδικής ομορφιάς πέτρινο οίκημα είναι το γυμνάσιο-λύκειο που σε υποδέχεται όμως στην είσοδο σου σε αυτό τον μικρό παράδεισο.

Η Πάργα μπορεί να είναι ο βασικός προορισμός σου, που σε πάει όμως και σε διπλανά χωριά. Το κάστρο της Αγιάς δίπλα είναι επίσης ένα σημείο που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Όπως, εννοείται ότι επιβάλλεται να δεις και το κάστρο της Πάργας με την μοναδική ομορφιά της θέας του άλλου πρασινογάλαζου κόλπου, εκείνου του Βάλτου και αν είναι καλοκαίρι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χωθείς στα λαχταριστά νερά και να απολαύσεις την δροσιά της βαθιάς θάλασσας του Ιονίου, απέναντι ακριβώς από τους Παξούς και Αντίπαξους και την Κέρκυρα φυσικά στο βάθος. Άλλωστε η Πάργα και η Κέρκυρα έχουν σημαντικούς ιστορικούς και συναισθηματικούς δεσμούς αφού εκεί φιλοξενήθηκαν οι Παργινοί κουβαλώντας τα ιερά τους κειμήλια μετά την κατάληψη της πόλης από τον Αλή Πασά.

Η Πάργα είναι ένας προορισμός σίγουρα καλοκαιρινός….αλλά μπορεί κάποιος να τον χαρεί κάθε στιγμή του χρόνου αφού περιμένει τους επισκέπτες της με άπειρη χαρά και φιλοξενία!

SHARE IT: 

About the Author

Eva Krokidi

Ονομάζομαι Εύα Κροκίδη, γεννήθηκα στην Κέρκυρα αλλά ζώ στην Πάτρα. Η δουλειά μου ως Σχολική Σύμβουλος σε 16 νομούς απαιτεί ταξίδια και εγώ αυτά τα 'εκμεταλλεύομαι” στο έπαρκο για να βλέπω και τουριστικά, με τον δικό μου φωτογραφικό τρόπο, τις διάφορες πόλεις που επισκέφτομαι. Φυσικά τα ταξίδια είναι ότι πιο αγαπημένο και η Κέρκυρα ο μόνιμος λατρεμένος τόπος προορισμού. Ο γύρος του κόσμου το μεγαλύτερο όνειρο και η συμμετοχή στο καρναβάλι της Βραζιλίας και μια κρουαζιέρα στην Αλάσκα η ολοκλήρωση του ταξιδιωτικού οράματος. Μέχρι τότε ταξιδεύω και φωτογραφίζω ότι βρεθεί στο δρόμο της ζωής μου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN