• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Καστοριά: Η κυρά της Λίμνης.

Maria Athanasopoulou
Развлечения
0
Your rating: None

Ένα πρόσφατο τριήμερο στην περιοχή της Καστοριάς, μου ξαναθύμισε την ομορφιά της φύσης και τη χαλάρωση που κερδίζει κάποιος όταν έρθει σε επαφή μαζί της! Η Καστοριά απέχει 593 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 226 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Εγώ ξεκίνησα από Θεσσαλονίκη, ένα ηλιόλουστο πρωινό πριν από μερικές εβδομάδες. Ο δρόμος προς Καστοριά είναι μεγάλος και άνετος και η απόσταση χρονικά είναι δύο περίπου ώρες. Έτσι, σχεδόν ούτε κατάλαβα πότε έφτασα.

Η πόλη

Η Καστοριά είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο που βρέχεται από τη λίμνη της. Οι πρώτες εικόνες της πόλης, καθώς πλησιάζαμε με το αυτοκίνητο, με τα νερά να αγκαλιάζουν την πόλη, είναι πραγματικά πανέμορφες! Η Καστοριά είναι διάσημη για τις γουνοποιίες της. Αυτή άλλωστε είναι ακόμα και σήμερα η κύρια επαγγελματική ασχολία των κατοίκων της. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η πόλη είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας πόλης Κέλετρον. Ελάχιστες ιστορικές αναφορές υπάρχουν για την αρχαία αυτή πόλη. Ο ρωμαίος ιστορικός Τίτος Λίβιος έχει γράψει μια μικρή περιγραφή της. Οι ιστορικοί μιλούν πάντως για ύπαρξη οικισμού στην ίδια θέση πριν ακόμα να κτιστεί το Κέλετρον, από την Εποχή του Σιδήρου.

Αφού φτάσαμε στην πόλη και τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο, το πρώτο που κάναμε ήταν να βγούμε να περπατήσουμε λίγο. Περιπλανηθήκαμε στα σοκάκια της πόλης, θαυμάσαμε τα αρχοντικά της και είδαμε πολλές εκκλησίες. Μας είπαν ότι οι βυζαντινές εκκλησίες της πόλης ξεπερνάνε τις 70. Όσον αφορά τα περιβόητα Καστοριανά Αρχοντικά, δηλαδή τα οικήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους ντόπιους για κατοικίες, κατασκευάστηκαν τον 18ο αιώνα και είναι εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Αποτελούν ως τις ημέρες μας ζωντανούς μάρτυρες της οικονομικής ευρωστίας των Καστοριανών την εποχή εκείνη, λόγω της ακμής της γουνοποιίας στην περιοχή. Τα πιο πολλά αρχοντικά είναι διώροφα. Διαθέτουν κήπο, αυλή και εξώστη. Σε κάποια αρχοντικά πάντως συναντάμε και 3 ή 4 ορόφους. Μας είπαν μάλιστα ότι οι αυλές των παραλίμνιων αρχοντικών, έφταναν ως τη λίμνη, όπου οι κάτοικοι είχαν τις βάρκες τους για να μετακινούνται μέσα στο νερό.

Η Λίμνη

Την επόμενη μέρα κάναμε το γύρο της λίμνης. Ένας στενός δρόμος με στροφές, που πολλοί τον περπατούν μια και δεν έχει πολλά αυτοκίνητα στα περισσότερα σημεία του, μας χάρισε μια εξαίρετη θέα της λίμνης! Αν αγαπάτε το περπάτημα, προτείνω ανεπιφύλακτα να περπατήσετε τη διαδρομή. Θα μαγευτείτε από την ομορφιά της φύσης και θα νιώσετε αναζωογονημένοι!

Η λίμνη της Καστοριάς είναι ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς και άνθρωποι από όλο τον κόσμο την ανακαλύπτουν και την επισκέπτονται για να ζήσουν την ξεχωριστή της μαγεία. Αυτή την ξεχωριστή μαγεία θα πρέπει να την γνωρίσετε κι εσείς! Η Καστοριά είναι μια πόλη ρομαντική! Την αίσθηση αυτή του ρομαντισμού, της την χαρίζει αναμφίβολα η λίμνη της, που την αγκαλιάζει περιμετρικά. Τα ήσυχα νερά της λίμνης, οι μικρές βαρκούλες, τα χρώματα του ήλιου η του φεγγαριού, ανάλογα με το ποια ώρα την κοιτάζει κανείς, την κάνουν μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Η Καστοριά είναι επίσης μια πόλη που θα ξυπνήσει μέσα σας τον φωτογράφο, μια που έχει πολλές όμορφες γωνιές που αξίζει να τις αποθανατίσετε με το φακό σας! Μια εκδρομή στην Καστοριά λοιπόν, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ζήσετε για λίγο κάτι διαφορετικό. Προγραμματίστε το!

SHARE IT: 

About the Author

Maria Athanasopoulou

Maria writes interesting articles and takes photographs from the places she visits, since 2009. She likes exploring new places and new cultures.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN