• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Η Βιβλιοθήκη του Κοραή στη Χίο κρύβει αναπάντεχους θησαυρούς.

despoinamakridi
Достопримечательности
0
Your rating: None

Ένα απόφθευγμα του Paolo coelho από το βιβλίο "Ο Αλχημιστής" λέει "Όταν έχουμε τους μεγάλους θησαυρούς μπροστά μας δεν το παίρνουμε είδηση". Κάπως έτσι συμβαίνει και με την βιβλιοθήκη Κοραή που όχι μόνο η ιστορία της αλλά και η πορεία της μέσα στο χρόνο μας δείχνει ποσό μεγάλη και σπουδαία είναι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η βιβλιοθήκη Αδαμάντιος Κοραής είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος με πάνω από 200.000 βιβλία. Ιδρύθηκε το 1792 ως παράρτημα της Μεγάλης σχολής της Χίου (σήμερα 1ο γυμνάσιο Χίου) και η συμβολή του Αδαμάντιου Κοραή ήταν καθοριστική σε όλες τις φάσεις της βιβλιοθήκης τόσο με την δική του πρόσφορα βιβλίων όσο και με την παρότρυνση του σε φίλους, λόγιους κυρίως Έλληνες του Εξωτερικού, να δωρίσουν βιβλία και να ενισχύσουν την βιβλιοθήκη. Βιβλία που ως επί το πλείστον υπάρχουν ακόμα στην βιβλιοθήκη παρ όλες τις καταστροφές που έχει υποστεί.

Όμως η βιβλιοθήκη, πλην όλων των άλλων σημαντικών, κρύβει και 2 μεγάλους ανεκτίμητους θησαυρούς. Ο πρώτος λοιπόν θησαυρός χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως 'το πλουσιότερο μουσείο του σύμπαντος '. Πρόκειται για ένα πολύτομο σύγγραμμα που φέρει τον τίτλο 'Description de le Egypte '( Περιγραφή της Αιγύπτου ). Το σύγγραμμα αυτό δημοσιεύτηκε έπειτα από εντολή του Μεγάλου Ναπολέοντος από το αυτοκρατορικό τυπογραφείο στο Παρίσι το 1809. Πρόκειται για 20 τόμους που περιελάμβαναν 9.500 σελίδες κείμενων και 974 πίνακες από τους οποίους 74 έγχρωμοι. Η αρχαία Αίγυπτος, η σύγχρονη Αίγυπτος και η φυσική ιστορία της Χώρας αποτελούν τις 3 μεγάλες κατηγορίες στις οποίες προστίθεται και ένας τόμος αφιερωμένος στην χαρτογράφηση της χώρας.

Ο Ναπολέοντας θέλοντας να τιμήσει τον Κοραή για την συμμέτοχη του μαζί με τους La porte du Theil και τον γεωγράφο Gosselin στη γαλλική μετάφραση των Γεωγραφικών του Στράβωνα, του δώρισε ένα αντίτυπο περιγραφής το όποιο βρίσκεται στην βιβλιοθήκη. Μάλιστα σε μια επιστολή του ο Κοραής δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του χαρακτηρίζοντας το δώρο 'Απροσδόκητο ευτύχημα ' ωστόσο στην τελευταία του παράγραφο δείχνει και την βαθύτερη ανησυχία του "εάν εν τω μεταξύ με συμβη θανατος να μεινει καν εις το γενος τοιουτον πολυτιμον και σπανιον βιβλιον". Σίγουρα είναι ένας λόγος να μπει κάνεις σε αυτή την βιβλιοθήκη και να δει αυτό το 'απροσδόκητο ευτύχημα'.

Κάτι ακόμα από τα πολλά που πρέπει ένας επισκέπτης να προσέξει όταν μπει στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης είναι μια σημαία, όχι οποιαδήποτε σημαία, αλλά η ελληνική σημαία και μάλιστα η πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε μετά την απελευθέρωση της Χίου από του Τούρκους το 1912. Η ιστορία έχει ως εξής : Μια μικρή δεσποινίδα η Ευγενία Μαδιά με το που απελευθερώθηκε η Χίος έφτιαξε με όσα ρούχα είχε στο μπαούλο της την ελληνική αυτή σημαία παρουσιάστηκε μπροστά στον φρούραρχο υπολοχαγό Καταφυγιώτη και τον παρακάλεσε να υψωθεί αυτή η σημαία στην θέση όπου μέχρι και πριν λίγο και για τόσα χρόνια βρίσκονταν η τουρκική σημαία. Έτσι λοιπόν η σημαία της αυτή για την όποια τόσοι δικοί της άνθρωποι και όχι μόνο έδωσαν σώμα και ψυχή, ανυψώθηκε σε εκείνο το σημείο με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Η βιβλιοθήκη σίγουρα είναι ένα μέρος που θα έπρεπε ο καθένας από εμάς να επισκέπτεται όχι μόνο ως βιβλιοθήκη γιατί υπάρχουν πολλές αλλά σίγουρα είναι μια από αυτές που κρύβει πολλές ιστορίες και πολλούς θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

SHARE IT: 

About the Author

despoinamakridi
Ονομάζομαι Μακρίδη Δέσποινα.Γεννήθηκα στις 22-06-1991 στη Χίο. Είμαι απόφοιτος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κάτοχος άδειας ασκήσεως στο επάγγελμα του ξεναγού. Ζω σε ένα νησί που και μόνο η θεά της θάλασσας σε κάνει να θέλεις να ταξιδέψεις, να αποδράσεις, να ονειρευτείς, και να ανακαλύψεις άλλες παραδόσεις, ανθρώπους και νοοτροπίες ίσως γι αυτό να επέλεξα να κάνω κάτι τέτοιο. Πολλές φόρες λένε ότι τίποτα σε αυτή την ζωή δεν γίνεται τυχαία όλοι ακολουθούμε ένα πεπρωμένο κάτι για το οποίο είμαστε φτιαγμένοι να κάνουμε και να γίνουμε άλλωστε ενστερνίζομαι απόλυτα το γνωμικό του συγγραφέα Κοέλιο όπου έλεγε Να είσαι γενναίος. ΄'Ρισκάρισε. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την εμπειρία.' Γι αυτούς όλους τους λόγους και για άλλους πολλούς ταξιδεύω μ αρέσει να γνωρίζω κόσμο και μέρη .Ετσι συμπληρώνονται τα κομμάτια του εαυτού μας.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN