• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Τα Μουσκάρια της Ύδρας και ο Γαιδαράκος της Αποκριάς.

Sofia Kioutsouki
Карнавалы
0
Your rating: None

Πατάμε το ποδαράκι μας στην Ύδρα όχι για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά αυτή τη φορά για το ευφάνταστο καρναβάλι τους για το οποίο έχουμε ακούσει τόσα πολλά.

Κανονικά μας είπαν ότι παλαιότερα η Απόκριες ξεκινούσαν στις 17 Ιανουαρίου, στη μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου του Μέγα με τυμπανοκρουσίες και ταμπούρλα. Τα ταμπούρλα τα ετοίμαζαν μυσταγωγικά οι τυμπανιστές και την επίμαχη ημέρα όλο το νησί κρούοντας στους ήχους τους αναγγέλοντας την έναρξη των Απόκρεων.

Εμείς όμως δεν είχαμε την τύχη να το ζήσουμε αυτό και αρκεστήκαμε στις περιγραφές για την μέρα των Απόκρεων, για τα Μουσκάρια, τον Καρνάβαλο, τον Γάιδαρο και τον Αράπη. Έχουμε τα καλά Μουσκάρια και τα παλιά Μουσκάρια, δηλαδή αυτούς με τις ωραίες μεταμφιέσεις και αυτούς που ντύνονται σαν μασκαράδες για να πειράζουν τον κόσμο και ο κόσμος αυτούς.

Ξεκινάμε λοιπόν την Κυριακή της Τυρινής από την Πλατεία Ναυάρχου Βότση, δίπλα ακριβώς στην ταβέρνα “Ρεμέτζο”. Ντυμένοι κι εμείς μπαίνουμε στους καρναβαλιστές και προχωράμε μέχρι την πρώτη στάση, στη Λάκκα του Χίλαρη, όπου τα μουσκάρια στήνουν το χορό με νησιώτικα και κεράσματα για όλους.

Μπροστά μας έχουμε τον Γάιδαρο, τον αρχηγό μας, ο οποίος κουβαλάει ένα πρωτότυπο και αυτοσχέδιο μουσικό ηχοσύστημα,(τελάρο μαναβικῆς,μπαταρία12Vlt,κασσετόφωνο καὶ δύο ἠχεῖα), τον οποίο ακολουθούμε κατα πόδας μέσα στα δρομάκια. Έχουμε μαζί μας και τον Καρνάβαλο τον οποίο οδηγούμε προς κρέμασμα, αλλά θα σας πω για αυτό μετά.

Προχωράμε πάλι μέσα στα στενά, περνάμε εκκλησάκια και φτάνουμε στη Λάκκα του Παντοπωλείου Βούλγαρη. Άιντε πάλι χορούς, πανηγύρια, τραγούδια και κεράσματα. Είμαστε ήδη ντέφι κι έχουμε φτάσει στο κέφι εδώ και ώρα!

Μετά από πολλές στάσεις και ξεφαντώματα αριβάρουμε στην ταβέρνα “Ξερή Ελιά” και είμαστε έτοιμοι για το πολυπόθητο κρέμασμα του καρνάβαλου και τον εξαγνισμό των δαιμώνων και της ψυχής μας. Μετά από αυτή τη τελετουργία ο χορός και το γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και κρασί μας αποτελειώνει.

Καλόγριες, μάγισσες, φαντάσματα, σταχτοπούτες, καουμποιδες, χανούμισες, γελαδάριδες, ντόμινο, γριές και κότες εννωθείτε στη μεγάλη και χαρμόσυνη γιορτή της Απόκριας!!

Photos by hydra-hydrea-hydroussa blog

SHARE IT: 

About the Author

Sofia Kioutsouki

Ονομάζομαι Σοφία, γεννήθηκα στη Δράμα, μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη και τώρα μένω στη Καβάλα. Παρόλαυτα, η καρδιά μου ανήκει στην Ανατολή και τα ταξίδια της ψυχής και των εμπειριών είναι αυτά που με γοητεύουν πάνω απο όλα.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN