• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Θειωρυχεία, αυτή η περίεργη ομορφιά της φύσης και του ανθρώπου.

Athina Ioannidou
Райские пляжи
0
Your rating: None

Είδα στον χάρτη ένα αστεράκι πάνω από αυτή τη παραλία, δηλαδή «πρέπει να το δεις». Και αμέσως μπήκε στην λίστα προτεραιοτήτων!

Ρωτήσαμε τον Αντώνη για τον δρόμο και μας είπε « Θα πάρω ένα τηλέφωνο και θα σας πω». Το τηλέφωνο δεν ήταν πολύ θετικό, ο δρόμος λέει ήταν χάλια, δεν τον είχαν στρώσει ακόμα όπως κάνουν κάθε χρόνο.

Και τι με αυτό, δυο μέρες κρατηθήκαμε και μετά ξεκινήσαμε με ανυπομονησία για αυτή την νέα περιπέτεια. Κατευθυνόμασταν προς τα παλιά Θειωρυχεία του νησιού, εκεί που εκατοντάδες άνθρωποι κάποτε δούλευαν σκληρά για να εξορύξουν και να μεταποιήσουν το θείο και μετά να φύγει με το καράβι.

Οι εργαζόμενοι, κάτοικοι του νησιού, αρχικά δούλευαν και έμεναν μέσα στις φυσικές σπηλιές της περιοχής και περπατούσαν χιλιόμετρα προς τα εκεί και πίσω. Αργότερα φτιάχτηκαν κτήρια, οικοδομήματα ολόκληρα που δυσκολεύομαι να σας περιγράψω γιατί η εμπειρία δεν μεταδίδεται εύκολα.

Πολλοί εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη γη, οι Αρχαίοι Αθηναίοι, οι Οθωμανοί, ακόμα και οι Γερμανοί κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου, μέχρι να περάσει στα χέρια των Μηλεών. Μέχρι που γύρω στο 1960 έκλεισαν γιατί η Αμερική πουλούσε το θείο πιο φθηνό.

Και έτσι απέμειναν τα κτήρια, άδεια, κενά και η υπέροχη παραλία. Απολαύσαμε αυτό το ανοιχτό και πάντα επισκέψιμο μνημείο του ανθρώπου, μπήκαμε στα κτήρια και χαζέψαμε τα τεράστια καζάνια που έμειναν εκεί από τότε, ακούνητα, εξιστορώντας μια περίοδο ακμής.

Η παραλία όμορφη, χρυσοκόκκινη, σαν κοκκινομάλλα γυναίκα, μας αγκάλιασε και μεις αφεθήκαμε πάνω στις ηφαιστειακές της κόκκινες, κίτρινες, καφέ, μοβ και πράσινες πέτρες. Η θάλασσα μπλε! Και αριστερά χρυσο-μπλε. Πως γίνεται αυτό το χρώμα;

Ανακαλύψαμε αργότερα ότι αριστερά της παραλίας, σε κάποια σημεία τα νερά είναι ζεστά και αν βουτήξεις τα πόδια σου μέσα στην άμμο, κάτω από την θάλασσα η άμμος καίει! Φανταστική ανακάλυψη. Πήγαινε κοντά στα μεγάλα βράχια και δοκίμασε το, οπωσδήποτε!

SHARE IT: 

About the Author

Athina Ioannidou

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” –  είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο απο την Susan Sontag.Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN