• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Το Αρχοντικό Αρχάνες στο ορεινό χωριό της Κρήτης.

Evi Vagianou
Проживание
0
Your rating: None

Σε ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Κρήτης, τις Αρχάνες, σε απόσταση περίπου 20 λεπτών από το Ηράκλειο, βρίσκεται το Αρχοντικό των Αρχανών, που αποτελείται από 4 ανεξάρτητα διώροφα διαμερίσματα, με εσωτερική σκάλα, όμορφο τζάκι και ευρύχωρο καθιστικό.

Κτισμένο το 1893, το Αρχοντικό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου, χρησιμεύοντας σαν στρατώνας και Διοικητήριο του Τάγματος των επίλεκτων Κρητών κατά την επανάσταση των Κρητικών του 1897. Το Αρχοντικό αναπαλαιώθηκε, με σεβασμό στην ιστορία του και την τοπική αρχιτεκτονική και έχει χαρακτηριστεί πλέον διατηρητέο με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδος.

 Οι τοίχοι και το εσωτερικό του αντανακλούν το παρελθόν του και είναι έντονη η αίσθηση του επισκέπτη ότι βρίσκεται σε χώρο με ένδοξη και μακρόχρονη ιστορία. Σ'αυτό συντελούν απόλυτα και οι διακοσμημένοι με σκαλιστές αντίκες, κεντήματα και χειροποίητα έπιπλα, χώροι, που δε μπορεί παρά να σε ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.

Πολύ όμορφη η αυλή του ξενώνα, όπου πήραμε το πρωινό μας και χαλαρώσαμε, ανάμεσα σε πληθώρα λουλουδιών, με τις τριανταφυλλιές να μοσχοβολούν μεθυστικά και τα πουλιά να κελαηδούν, όσο εμείς απολαμβάναμε τον καφέ μας και τα χειροποίητα καλούδια των φιλόξενων οικοδεσποτών.

Επιβλητικό το ιερό όρος Γιούχτα, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται το χωριό, στο οποίο βουνό ο θρύλος αναφέρει ότι βρίσκεται ο τάφος του Δία. Ίσως σε αυτό να συντελεί το γεγονός ότι οι κορυφές του φαίνεται να σχηματίζουν το προφίλ μιας ανθρώπινης φιγούρας.  

Πανέμορφη η πλατεία του χωριού με πληθώρα από καφενεία, παραδοσιακά και πιο μοντέρνα, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες, που γεμίζουν ασφυκτικά τα βράδια του καλοκαιριού από τους Ηρακλειώτες που έρχονται στις Αρχάνες, αναζητώντας μια όαση δροσιάς.

SHARE IT: 

About the Author

Evi Vagianou

Ονομάζομαι Εύη Βαγιάνου, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και είμαι δικηγόρος από το 2005. Εκτός από τον αθλητισμό και τα extreme sports στη φύση, η άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι να ταξιδεύω και η μοναδική μου παρηγοριά όταν γυρίζω από ένα ταξίδι, είναι να αρχίσω αμέσως να προετοιμάζω το επόμενο.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN