• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Μουσείο Citrus - άρωμα μνήμης στον Κάμπο της Χίου.

Evi Vagianou
Достопримечательности
0
Your rating: None

Το Μουσείο Citrus έχει έδρα ένα μοναδικό αρχοντικό του 1742, μέσα στον γνωστό Κάμπο της Χίου, με τα πανέμορφα αρχοντικά με τους ψηλούς πετρόχτιστους τοίχους, ώστε να μην φαίνονται αυτά από το δρόμο, και τις μυρωδιές από τις λεμονιές και τα εσπεριδοειδή.  Στον Κάμπο είναι εύκολο να χαθεί κανείς, καθώς οι δρόμοι του μοιάζουν με λαβύρινθο, το καλό είναι όμως ότι το Μουσείο Citrus είναι τόσο γνωστό, ώστε όποιον και να ρωτήσεις, θα ξέρει να σου δώσει οδηγίες. Το "Citrus-άρωμα μνήμης" δημιουργήθηκε σκοπεύοντας να προβάλει την ιστορία των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Το κάτω τμήμα του αρχοντικού αποτελεί ένα δυναμικό εκθεσιακό χώρο, όπου μπορεί κανείς να πληροφορηθεί συγκεκριμένα για:

  • την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στις εποχές του χρόνου, τα εργαλεία και τις μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειας, τις ποικιλίες και τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν τα μανταρίνια και τα άλλα φρούτα τόσο μοναδικά.
  • τους ανθρώπους που αποτέλεσαν τον κεντρικό παράγοντα για την άνθηση του μοναδικού μύθου των χιώτικων μανταρινιών και άλλων φρούτων από τους Γενοβέζους, τους εμπόρους που τα ταξίδεψαν στις αγορές του κόσμου, τους καλλιεργητές, τους επιστάτες και βέβαια τις αρχοντικές οικογένειες του Κάμπου με τα οικόσημά τους.
  • την εμπορική διαδικασία από τις αρχές του 15ου αιώνα προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τις μοναδικές συσκευασίες των εμπορευμάτων, τους γνωστούς ως σήμερα εμπορικούς δρόμους που έκαναν τα εσπεριδοειδή της Χίου είδος πολυτελείας στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.
  • την εκτεταμένη περιοχή του Κάμπου, με τα μοναδικά αρχοντικά και τους τοίχους που τα περιβάλλουν, τα περιβόλια, το μάγκανο και τα άλλα στοιχεία της περιοχής που της έχουν δώσει μια αρχιτεκτονική ιδιομορφία μοναδική στην Ευρώπη.

Δίπλα στο μουσείο και μέσα σε μια πανέμορφη αυλή, λειτουργούν μία μικρή καφετέρια και ένα μαγαζάκι όπου μπορεί  να δοκιμάσει κανείς και να αγοράσει χιώτικες γεύσεις που παρασκευάζονται αποκλειστικά από το Citrus, όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λουκούμια, λικέρ, ζυμαρικά με εσπεριδοειδή, αμυγδαλωτά και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας. Εμείς είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε την χειροποίητη σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα που μόλις είχε βγει από το φούρνο και η οποία ήταν πραγματικά λαχταριστή!

SHARE IT: 

About the Author

Evi Vagianou

Ονομάζομαι Εύη Βαγιάνου, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και είμαι δικηγόρος από το 2005. Εκτός από τον αθλητισμό και τα extreme sports στη φύση, η άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι να ταξιδεύω και η μοναδική μου παρηγοριά όταν γυρίζω από ένα ταξίδι, είναι να αρχίσω αμέσως να προετοιμάζω το επόμενο.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN