• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Στα Μαύρα Βόλια κολυμπάς και οι πέτρες στραφταλίζουν.

Evi Vagianou
Райские пляжи
5
Your rating: None

Θέλεις να κάνεις μπάνιο σε μια παραλία, όπου οι πέτρες είναι μαύρες, στρογγυλές και γυαλιστερές, όταν τις βρέχει η θάλασσα και αστράφτουν και γυαλίζουν όπως πέφτουν επάνω τους οι ακτίνες του ήλιου;

Δεν έχεις παρά να έρθεις στη Χίο και συγκεκριμένα στα "Μαύρα Βόλια" ή "Εμπορειός",  στον όρμο του οποίου βρέθηκαν λείψανα ενός πολύ αρχαίου οικισμού, ενώ σήμερα αποτελεί μια από τις πιο κοσμοπολίτικες και ωραιότερες παραλίες του νησιού, που βρίσκεται στη Νότια Χίο, 5 χιλιόμετρα από το ξακουστό Πυργί, του οποίου αποτελούν το επίνειο.

Η παραλία αποτελεί επίσης αξιοθέατο, καθώς τα μεγάλα μαύρα στρογγυλά και λεία βότσαλά της, φημολογείται ότι προέκυψαν από έκρηξη, κατά την προϊστορική περίοδο, του ανενεργού πλέον ηφαιστείου με το όνομα Ψάρωνας, που βρίσκεται εκεί δίπλα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο παραλίες, η μία δίπλα στην άλλη, με τη δεύτερη να είναι γνωστή στους ντόπιους με το όνομα Φώκι και την πρώτη με το όνομα Μαύρος Γιαλός, με παγωμένα και πεντακάθαρα νερά σε σκούρο μπλε χρώμα, εξαιτίας των μαύρων βοτσάλων.

Οι δύο παραλίες συνδέονται με ένα πλακόστρωτο μονοπάτι με σκαλιά. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία υπήρχε ο ναός της Αθηνάς, που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ., ερείπια της οποίας μπορείτε να δειτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου. Το απόγευμα του καλοκαιριού ο ήλιος πέφτει αρκετά νωρίς, αλλά η παραλία παραμένει μαγευτική κάθε ώρα της ημέρας.

Για νερό, ποτά και φαΐ θα πρέπει να πάτε στο κοντινό λιμανάκι του Εμπορειού, όπου υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες και δωμάτια προς ενοικίαση. Και μην ξεχνάτε: Μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε «μαύρα βόλια» από την παραλία, καθώς όπως επισημαίνει και η σχετική πινακίδα του Δήμου Μαστιχοχωρίων «Απαγορεύεται η λήψη βοτσάλων»!

SHARE IT: 

About the Author

Evi Vagianou

Ονομάζομαι Εύη Βαγιάνου, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και είμαι δικηγόρος από το 2005. Εκτός από τον αθλητισμό και τα extreme sports στη φύση, η άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι να ταξιδεύω και η μοναδική μου παρηγοριά όταν γυρίζω από ένα ταξίδι, είναι να αρχίσω αμέσως να προετοιμάζω το επόμενο.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN