• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου και ένα Ηφαίστειο.

Vasilis Triantafyllou
Достопримечательности
0
Your rating: None

Μέχρι πριν λίγο καιρό ήξερα μόνο για το ξακουστό απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Πρόσφατα έμαθα οτι υπάρχει απολιθωμένο δάσος και στον Έβρο, εκεί κοντά στη Λευκίμμη και το Τυχερό, 20 χιλιόμετρα από το γνωστό για την παραγωγή μεταξιού Σουφλί, στις εσχατιές της Ελλάδας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Μείναμε στον ομώνυμο ξενώνα δίπλα απο το Απολιθωμένο Δάσος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ήταν γνώστης πολλών λεπτομερειών γι ´ αυτό και μας πληροφόρησε σχετικά, με ιδιαίτερο ζήλο και μεράκι. Στην αυλή του ξενώνα υπήρχαν ευρήματα από το απολιθωμένο δάσος, ακόμη και από φοίνικες και άλλα εξωτικά, για την περιοχή δέντρα, καθώς πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια εκεί υπήρχε τροπικό δάσος!

Στο ίδιο το απολιθωμένο δάσος φτάνει κανείς μέσω ενός μονοπατιού, αφού περπατήσει πρώτα περίπου ένα χιλιόμετρο. Δυστυχώς, η πρόσβαση στο μονοπάτι γίνεται μόνο μέσω ειδικού οδηγού-ξεναγού και κατά προτίμηση τους ανοιξιάτικους ή θερινούς μήνες.

Για το λόγο αυτό στο διπλανό χωριό Φυλακτό, μπορει κανείς να θαυμάσει κάποια ευρήματα κορμών που βρίσκονται σκόρπια στην πλατεία, καθώς και τον περίπου 20 μέτρων κορμό βελανιδιάς, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό.

Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι για να υπάρξουν απολιθωμένοι κορμοί, πρέπει να υπάρχει κάπου κοντά ηφαίστειο, η λάβα του οποίου κατά την έκρηξη, σκεπάζει τους κορμούς και προκύπτει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Οι γνώμες των ειδικών ως προς την ύπαρξη ηφαιστείου στην περιοχή διίστανται: άλλοι λένε ότι το ηφαίστειο βρισκόταν στο διπλανό χωριό Λυκόφη και άλλοι ότι όταν η Σαμοθράκη ήταν ενωμένη με τη Θράκη, η έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Σάος του νησιού, είχε σαν αντίκτυπο τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους της Λευκίμμης.

Είμαι σίγουρη ότι μετά από όλα τα παραπάνω δε θα έχετε πια την ίδια εντύπωση που ίσως είχατε για τον Έβρο, σίγουρα στο μυαλό σας πια θα φαντάζει έστω λίγο πιο εξωτικός, όπως ακριβώς συνέβη και με μένα!

SHARE IT: 

About the Author

Vasilis Trianta...

Ο Βασίλης Τριανταφύλλου γεννήθηκε στη Λάρισα και από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συνειδητοποίησε την αγάπη του για τον κόσμο, γι' αυτό και σπούδασε αστροφυσικός. Λατρεύει την πανοραμική φωτογραφία και ειναι δημιουργός του site www.360tours.gr. Καθότι λάτρης της ορειβασίας, στον ελεύθερό του χρόνο θα τον βρείτε στα βουνά, πάντα παρέα με τη φωτογραφική του μηχανή!

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN