• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Μια βόλτα στα μουσεία της Τήνου.

Marina Athinaiou
Достопримечательности
5
Your rating: None

Κάποτε περιοριζόμουν και εγώ στο να ξαπλώνω στις ξαπλώστρες των παραλιών της το μεσημέρι και να βολτάρω το βραδάκι τρώγοντας παγωτό στη Χώρα. Μεγαλώνοντας ήρθε η ώρα να μπορέσω να αρχίσω να γνωρίζω την Τήνο καλύτερα. Το ιδιαίτερο «κοίτασμα» της και τον πολιτισμό της που δεν σου «δίνεται» άνευ όρων. Αναμένει την προσοχή και την συμμετοχή σου. Κάπως έτσι οι ξαπλώστρες έδωσαν την θέση τους σε εκθέσεις, concerts και μουσεία. Εδώ θα σας μιλήσω για τα τελευταία.

Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώρου της Τήνου παρουσιάζουν στο κοινό την ιστορία του νησιού αλλά και διάφορες πτυχές και εκφάνσεις του πολιτισμού της. Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήστε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Χώρας, ο οποίος οδηγεί στην Παναγία. Πέρα από το ανακαλύψετε την αξία της ανάγλυφης κεραμικής στους πίθους του 7ου αι. π.Χ  στο εσωτερικό του μουσείου, κατευθυνθείτε στο αίθριο που διαθέτει και ανακαλύψτε το μοτίβο με τα αστέρια στα κομμάτια της οροφής του παραθαλάσσιου Ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης που υπήρχε στην περιοχή Κιόνια(κοντά στην σημερινή Χώρα).

Φεύγοντας μην χάσετε το ηλιακό ρολόι του Ανδρόνικου από την Κύρηστο, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του μουσείου, που πολλοί έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν πρόγονο του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ανεβείτε στην Παναγία και βεβαιωθείτε ότι δεν θα φύγετε από εκεί πριν δείτε την Πινακοθήκη του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας που διαθέτει πάνω από 120 έργα Ελλήνων Καλλιτεχνών. Φυσικά στην Πινακοθήκη συμπεριλαμβάνονται έργα των κορυφαίων Τήνιων ζωγράφων Νικηφόρου Λύτρα και Νικόλαου Γύζη. 

Είναι γνωστό επίσης ότι στην Τήνο, η μαρμαρογλυπτική με πυρήνα τη ΒΔ "έξω μεριά" (Πύργος, Πάνορμος, Υστέρνια, κ.α.) έχει παράδοση που ξεκινάει από την αρχαιότητα και ότι το νησί αποτέλεσε  τόπο καταγωγής των σημαντικότερων γλυπτών του 19ου αιώνα. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το μουσείο-σπίτι του Γιανούλη Χαλεπά. Θα έχετε την αίσθηση πως εκείνος απλά έχει βγει για μια βόλτα στο χωριό(τον Πύργο) και πως επιστρέφοντας ενδέχεται να σας βρει εκεί.

Πριν γίνετε «αντιληπτοί» λοιπόν συνεχίστε τη βόλτα σας στον Πύργο και στο σύγχρονο μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε για το ίδιο το μάρμαρο ως υλικό, την τεχνολογία γύρω από αυτό αλλά και τον τρόπο μέσα από τον οποίο τελικά «συγγενεύει» με την Τέχνη.

Στο χωριό Βωλάξ, αφού θαυμάσετε το «σεληνιακό» τοπίο με τους ολοστρόγγυλους βράχους από γρανίτη, χαθείτε στα στενάκια του χωριού και παίξτε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού οδηγημένοι από τις μαρμάρινες πινακίδες που οδηγούν στο Λαογραφικό Μουσείο Βωλάξ.

Επόμενη στάση το χωριό Κάμπος και το Μουσείο Κώστα Τσόκλη. Στο μουσείο αυτό θα σας υποδεχθεί ο Αη-Γιώργης και ο δράκος, ενώ το κτίριο, λευκό με πέτρα, προϋπήρχε ως δημοτικό σχολείο που ερημώθηκε. Διασχίστε τις τρεις αίθουσες/ενότητες του μουσείου και διαπιστώστε μέσα από τους καθρέφτες στην τελευταία (με τίτλο «Η απρονοησία του Προμηθέα») ότι ακόμα και μέσα στην απόγνωση δεν είμαστε μόνοι…

Αφού φτάσατε έως εδώ έχετε διαβάσει όλες μου τις συμβουλές. Ακολουθήστε τις όλες ή κάποιες από αυτές ή ξεχάστε τις όλες. Ό,τι και αν κάνετε ιχνηλατήστε τα δικά σας μονοπάτια στην Τήνο.  Δημιουργήστε την δική σας μοναδική σχέση μαζί της. Κάτι έτσι κάτι μου λέει ότι θα γίνει καλή σας φίλη και θα την επισκεφτείτε ξανά.

SHARE IT: 

About the Author

Marina Athinaiou

Λένε ότι ταξίδι είναι η ίδια η ζωή. Μου αρέσει να ταξιδεύω. Σε κάθε τόπο και με κάθε τρόπο. Λατρεύω όλα τα είδη ταξιδιών. Από εκείνα που ξεκινούν όταν οι ρόδες του αεροπλάνου εγκαταλείψουν το έδαφος, μέχρι εκείνα που ξεκινούν απλά κλείνοντας τα μάτια. Η ιδιορρυθμία μου εντοπίζεται στο ότι με κατατρύχει το σύνδρομο του «επαγγελματία» ταξιδευτή. Θεωρώ ότι υπάρχει ένας μυστικός «ταξιδιωτικός τρόπος». Το μυστικό μου συνίσταται στο να είμαι τόσο «αδαής» όσο ο Μικρός Πρίγκιπας με τις παιδικές του ερωτήσεις και την ακόρεστη περιέργεια για τον κόσμο και ταυτόχρονα τόσο «πονηρεμένη» όσο ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος ταξιδιωτικού ρεπορτάζ. Μια φράση ωστόσο συνενώνει αυτές μου τις αντιτιθέμενες τάσεις: “Wherever you go, go with all your heart”. Πέρα από το να είμαι διπολική προσωπικότητα και ταξιδιάρα ψυχή, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, κατάγομαι από την Τήνο, σπούδασα Δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανα μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Είμαι μέλος της συντακτικής ομάδας του www.tinosecret.gr και  του www.mysecretathens.gr.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN