• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Κρυμμένες ομορφιές της Τήνου.

Hara Psahoulia
Достопримечательности
0
Your rating: None

Ξεκινώντας το πρώτο μου ταξίδι για Τήνο, πριν από αρκετά χρόνια, είχα στο μυαλό μου αυτό που έχουν όλοι! Το προσκύνημα στο Ναό της Μεγαλόχαρης στην Χώρα. Πώς να φανταστώ ότι αυτό το νησί αν το εξερευνήσεις θα σε μαγέψει;

Ταπεινό ακόμα και προς την τουριστική του προβολή, όπως και οι άνθρωποι που ζουν στον ευλογημένο τούτο τόπο. Φυσικά αφού έκανα το προσκύνημα μου στην Παναγία και την βόλτα μου στην Οδό Ευαγγελιστρίας, τον εμπορικό δρόμο όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, με τα τόσα μικρά μαγαζάκια που πουλούν ότι φανταστείς, ήρθε η στιγμή που θα ξεκινούσαμε την περιήγηση. Και έκπληξη συνάμα!

Το νησί άγονο αλλά με μια άγρια ομορφιά ένα και μοναδικό κάμπο φιλοξενεί στο έδαφός του. Τον κάμπο της Καλλονής. όμως τα χωριά του πανέμορφα και πεντακάθαρα! Πρώτη μου επίσκεψη το χωριό Βώλαξ, το χωριό τον καλαθάδων! Κάνοντας μια βόλτα στο εσωτερικό του χωριού ακόμα και σήμερα θα δεις ανθρώπους να πλέκουν κάθε λογής καλάθι.

Και η περιήγηση συνεχίζεται, στα γραφικά χωριουδάκια με τα κατάλευκα σπίτια και τις γεμάτες από λουλούδια αυλές τους. Και η έκπληξη κορυφώνεται αντικρίζοντας το μεγαλύτερο και ομορφότερο χωριό του νησιού, τον Πύργο. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα υπαίθριο μουσείο. Οποιοδήποτε έργο μαρμαρογλυπτικής θελήσεις θα το αντικρίσεις εδώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο γλύπτης που φιλοτέχνησε ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά, την περίφημη ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ, είχε καταγωγή από δώ. Σήμερα μπορείς να επισκεφθείς το σπίτι του, που λειτουργεί ως μουσείο στον Πύργο. Και φυσικά αφού φτάσαμε ως εδώ θα ήταν παράλειψή μας να μην επισκεφτούμε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο χωριό.

Η ώρα έφτασε να  ξεκουραστούμε στην κεντρική πλατειά με τα παραδοσιακά καφενεδάκια και να απολύσουμε ένα καφέ συνοδευόμενο από το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο. Μα δεν τελειώνουν όλα αυτά που θέλεις να πεις για τον τόπο αυτό.

Αξίζει ένα ταξίδι ως εκεί και τότε θα δεις το νησί αυτό με άλλο μάτι!

SHARE IT: 

About the Author

Hara Psahoulia

 Εργάζομαι ως tour leader και υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο από το 2002 (και λίγο πιο πρίν,από μαθήτρια ακόμα!). Το να δουλεύεις σε ένα τουριστικό γραφείο είναι πραγματικά μια όμορφη εμπειρία.Ταξιδεύεις νοερά ακόμα και όταν είσαι στο γραφείο, αφού σε μια μέρα μπορεί να χρειαστεί να αναφερθείς σε πολλούς προορισμούς, στην Ελλάδα,την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο. Και όταν έρθει η στιγμή που θα μπεις στο πούλμαν να ταξιδέψεις...ε! εκείνη είναι η στιγμή μου. Νιώθω τυχερή κάνοντας αυτή την δουλειά, ταξιδεύω σε τόσα μέρη, γνωρίζω ανθρώπους, ήθη, έθιμα, παραδόσεις και φυσικά την ιστορία του κάθε τόπου! Νομίζω ότι αυτή την δουλειά δεν θα την άλλαζα με καμία! Ταιριάζουμε απόλυτα!!!

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN