• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Οι Αμμοθίνες της Λήμνου.

Dimitra Skemperi
Райские пляжи, Достопримечательности
0
Your rating: None

Πως βρέθηκα στη Σαχάρα, εντελώς ξαφνικά;

Προχωρώντας και αγναντεύοντας τις υπέροχες παραλίες του νησιού της Λήμνου ακούς κάτι ψιθύρους για τις Αμμοθίνες. Τι είναι αυτό αναρωτιέσαι; O Ιντιάνα Τζόουνς γίνεται ο αγαπημένος σου ήρωας και το μικρόβιο της εξερεύνησης αρχίζει και σε τρώει μέσα σου.

Ξεκινάς για το Γομάτι και κάπου στα αριστερά σου βλέπεις τις πινακίδες για τις Αμμοθίνες και φυσικά στρίβεις. Χωματόδρομος και πάλι χωματόδρομος και σκέφτεσαι "Που πάω τώρα και ταλαιπωρούμαι αντί να τρέξω για μία βουτιά στο δροσερό νερό της παραλίας";

Αλλά κάτι μέσα σου σε γαργαλά.  Κάτι βλέπεις μετά από 2 χιλιόμετρα επάνω αριστερά. Παρκάρεις, φορά σαγιονάρες και παίρνεις και το κρύο νερό μαζί σου. Ξεκινάς την εξερεύνηση και τότε μόλις φτάνεις στην κορυφή. Η Σαχάρα απλώνεται μπροστά σου!  

Τι είναι τούτο καλέ; Ποιος έφερε όλη την άμμο από την παραλία εδώ; σκέφτεσαι απλοικά. Τα παιδιά ενθουσιάζονται και αρχίζουν να πετούν τις σαγιονάρες και να τρέχουν στην άμμο.

Οι Αμμοθίνες είναι αμμώδεις λόφοι που υπάρχουν συνήθως σε παράκτιες περιοχές. Δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου στις παράκτιες περιοχές. Η άμμος που υπάρχει στην ακτή παρασύρεται από τον άνεμο και την αντικαθιστά η άμμος που κύματα και ρεύματα φέρνουν στην παραλία. Αποτελούν σημαντικούς αλλά και ευαίσθητους οικότοπους. Σε αυτές υπάρχουν φυτά και ζώα που είναι ανθεκτικά και προσαρμόζονται εύκολα στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος. Είναι οικότοποι που προστατεύονται με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ "για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας" (πηγή : www.mylemnos.gr)

Ένα ξεχωριστό μέρος για υπέροχους και ξεχωριστούς επισκέπτες του νησιού.

SHARE IT: 

About the Author

Dimitra Skemperi

Κοινωνική Ανθρωπολόγος, ερευνήτρια και μαμά δύο υπέροχων παιδιών ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια με την παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο τομέα και είμαι από τυχερές που πραγματοποίησα και το όνειρο μου δίνοντας ζωή σε αντικείμενα, ξύλα, εδέσματα, χαριτά και διάφορες κατασκευές μέσα από τη δική μου αστερόσκονη.  Τα ταξίδια είναι η μεγάλη μου αδυναμία πριν, τώρα και στο μέλλον….ακολουθήστε με λοιπόν μέσα από τα δικά μου μάτια και ελπίζω να χαρίσω νέα τοπία και πολλά νέα χαμόγελα.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN