• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Η Αγιάσος στη Λέσβο και τα καλούδια της.

Athina Ioannidou
Достопримечательности
0
Your rating: None

Ανεβαίνοντας το βουνό Όλυμπος της Λέσβου συναντήσαμε το ξακουστό χωριό της Αγιάσου. Ένα πανέμορφο μέρος, χτισμένο ανάμεσα στις βουνοπλαγιές της Λέσβου, με πολύ χαρακτήρα και οργιαστική φύση.

Το χωριό είνα άκρως παραδοσιακό, με πετρόχτιστα σπιτάκια σε αμέτρητα χρώματα, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, μπλε, κεραμιδί, μοβ.

Ένας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής.

Ανεβαίνοντας τα λιθόστρωτα δρομάκια του συναντήσαμε τους κατοίκους του χωριού μέσα στην καθημερινή τους ραστώνη και γατούλες στα πιο περίεργα μέρη.

Καφενεδάκια και ταβερνάκια με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Αγιάσου και αρχιτεκτονική που μπλέκεται στους αιώνες και επηρεάζεται απο τους κατακτητές του νησιού.

Τρεις είναι οι ιδιαιτερότητες του χωριού αυτού: Η Παναγία της Αγιάσου με το σπάνιο εικόνισμα της, οι παραδοσιακές τις τέχνες και το Καρναβάλι της.

Καταρχάς, μπήκαμε στην Παναγία της Αγιάσου, η οποία έχει μια πανέμορφη αυλή, μέσα στην οποία γίνονται συχνά και μαθήματα ζωγραφικής!

Κατα δεύτερον, φωτογραφίσαμε τα υπέροχα σπιτάκι με την τέλεια αρχιτεκτονική και τα πολλά τους χρώματα. Αμέτρητες πόζες μπροστά σε ξυλόγλυπτες πόρτες και σε μπρουτσινα χερούλια σε διάφορα σχέδια.

Τρίτον, ανακαλύψαμε στενάκια, όπου οι κάτοικοι έδεναν τα άλογα τους. Ναι! Δεν το ξέρατε οτι οι Λέσβιοι χρησιμοποιούν άλογα για να μετακινούνται; Τα άλογα χρησιμεύουν στους ντόπιους γιατί είναι τα μόνα που μπορούν να ανέβουν σε απόκρυμνες πλαγιές με ελιές, απο όπου οι ιδιοκτήτες μαζεύουν το ετήσιο τους λάδι.

Τέταρτον, χαζέψαμε για ώρα τα ξυλόγλυπτα, τα υφαντά και τα κεραμικά, που επιμελώς φτιάχνουν οι κάτοικοι. Πανέμορφα πιάτα ζωγραφισμένα με υπέροχα σχέδια και ξυλινα κρεβάτια με περίτεχνα σχέδια. Όνειρο! Μακάρι να μπορούσα να τα κουβαλήσω μαζί μου!

Η Αγιάσος λοιπόν είναι για όλες τι εποχές. Εγώ την επισκέφθηκα μέσα στο Καρναβάλι, το οποίο ήταν και το πιο διασκεδαστικό που έχω συναντήσει.

SHARE IT: 

About the Author

Athina Ioannidou

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” –  είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο απο την Susan Sontag.Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN