• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Ασύρματος: Συνοικία το όνειρο στην Αθήνα

athens insiders
Достопримечательности
0
Your rating: None

Συνοικία το όνειρο: Μια πόλη τόσων εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί να έχει γειτονιές!

Μπορεί να έχει ακόμη ανθρώπους πραγματικούς, σε πείσμα όλων αυτών που διαλαλούν το αντίθετο μπας και φοβηθούμε!

Υπάρχουν συνοικίες που νιώθω πως έχουν τους ρυθμούς εκείνους, τους ανεπηρέαστους και ας υπάρχει γύρο τους μια θάλασσα άγχους.

Που οι διαστάσεις των κτισμάτων είναι κοντά στο ανθρώπινο , το φυσικό, και ο ήλιος φθάνει στα ισόγεια όλη μέρα.

Το super market για τους κατοίκους τους είναι εκτός "συνόρων", αλλά η λαϊκή της Πέμπτης και τα μπακαλικάκια δεν θα σε αφήσουν να πεινάσεις.

Μια τέτοια γειτονία που έγινε πλατό για τον Αλέκο Αλεξανδράκη το 1961 είναι η "συνοικία το όνειρο"... ο Ασύρματος των Πετραλώνων.

Ο Ασύρματος πήρε το όνομα του από τον ασύρματο της Σχολής Πολεμικού Ναυτικού πού υπήρχε εκεί πριν οι εγκαταστάσεις της καταστραφούν από πυρκαγιά την περίοδο των Δεκεμβριανών του 1944.

Εδώ κατοίκησαν αρχικά πρόσφυγες που έφτιαξαν πρόχειρα τις "παράγκες" τους, στο παλαιό λατομείο του Φιλοπάππου, όταν ήρθαν απ τα παράλια, και κυρίως την Αττάλεια το 1922.

Αυτό το γεγονός θα εξηγεί φαίνεται την "ανθρωπιά" που βρίσκεται ακόμα στο d.n.a. της περιοχής.

Την θέση των πρόχειρων καταλυμάτων πήραν τα πέτρινα σπίτια της βασίλισσας Φρειδερίκης που ανοικοδομήθηκαν την δεκαετία του 50, για να στεγάσουν αυτές τις οικογένειες και για να χτίσουμε την ευρωπαϊκή μας εικόνα.

Κάποιες οικίες που ήταν λίγο καλύτερα φτιαγμένες δεν κατεδαφίστηκαν και σήμερα διατηρούνται ακόμα, στο κομμάτι πηγαίνοντας για την πλατεία Μερκουρη.

Ένα τέτοιο κτίσμα που βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τον περιφερειακό του Φιλοπάππου, είναι και η «Αγια-Σωτήρα», πρόσφυγας και αυτή.

Μικρούλα, περιποιημένη και πάντα ασβεστωμένη, με κάνει να αισθάνομαι μια ιερότητα μόλις την πλησιάζω, με αυτόν το τρόπο που σε προκαλούν και τα ξωκλήσια.

Από εκεί είναι και η αγαπημένη μου είσοδο στον λόφο του Φιλοπάππου. Κάνω λίγα βήματα κατά μήκος αυτής της αρχαίας οδού και είμαι ανάμεσα στην νεκρική σιωπή των αρχαιοτήτων, κάνω λίγα ανηφορικά βήματα ακόμα και το βλέμμα μου τελειώνει στον ορίζοντα, στην θάλασσα, και ακούω την ζωντάνια της βοής της πόλης.

Μην ξεχνιόμαστε... "συνοικία το όνειρο"!

SHARE IT: 

About the Author

athens insiders

Είμαστε μια ομάδα φίλων που έχουν μεγαλώσει στην Αθήνα. Ένα διαφοροποιημένο μείγμα ανθρώπων, με διαφορετικές ζωές, ενδιαφέροντα, πάθη, τα οποία ενώθηκαν κάτω απο την αγάπη τους για το ταξίδι. Προσφέρουμε προσαρμοσμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε μικρές ομάδες ατόμων με μόνη μας επιδίωξη την δική σας χαρά και ευχαρίστηση. Athens Insiders

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN