• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Τουλίπα, το σύμβολο της απόλυτης αγάπης στη Χίο

despoinamakridi
Неповторимые туристические маршруты
5
Your rating: None

Στην Ελλάδα υπάρχουν 10 είδη τουλίπας και στην Χίο έχουμε τα 4 από αυτά . Τόπος καταγωγής της τουλίπας φαίνεται να είναι η κεντρική Ασία. Η δεύτερη περιοχή είναι το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία. Από εκεί και πέρα εξαπλώθηκαν οι τουλίπες σε όλη την Μεσόγειο. Στην Ολλανδία πήγε την τουλίπα ο βοτανολόγος Κάρολος Κλούσιος όταν το 1593 έγινε διευθυντής στο βοτανικό κήπο στο Λέιντεν και άρχισε την καλλιέργεια της για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Σε πολλούς Ελληνικούς και περσικούς μύθους αναφέρεται η τουλίπα. Μύθους που πλάθουν την γέννηση της. Ένας από αυτούς λέει ότι κάποτε ήταν ένας πέρσης βασιλιάς που τον έλεγαν Φαράχ και ήταν ερωτευμένος με την Σχιρίν.¨Όταν όμως η αγαπημένη του σκοτώθηκε εκείνος έπεσε με το άλογο του σε ένα γκρεμό και αυτοκτόνησε. Το αίμα του πότισε το έδαφος και κάθε σταλαγματιά έγινε τουλίπα. Από τότε οι τουλίπες θεωρούνται το σύμβολο της απόλυτης αγάπης.

Στις 'Χίλιες και μία νύχτες" ο σουλτάνος χρησιμοποιούσε μία τουλίπα για να φανερώσει ποια από τις κυρίες θα μοιράζονταν το κρεβάτι μαζί του αφήνοντας την να πέσει στην εκάστοτε εκλεκτή. Μια πιθανή εξήγηση για το όνομα της τουλίπας (καθώς μας είναι άγνωστη από που κατάγεται το όνομα της) είναι από το toliban δηλαδή το κάλυμμα του κεφαλιού που φορούσαν οι άνθρωποι στη μέση ανατολή. Στην χιώτικη διάλεκτο ονομάζονται (τουρκο)λαλάδες.

Στην Χίο συναντάμε τους λαλάδες κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό μέρος του νησιού.Το πότε αρχίζει η άνθιση του εξαρτάται από τον καιρό .κυρίως προς τα τέλη Μαρτίου. Το κάθε φυτό δεν διατηρεί τα λουλούδια του πάνω από 7 με 10 μέρες. Όσοι είστε φίλοι με την φύση και ειδικότερα με την ποδηλασία η την πεζοπορία σίγουρα θα σας αρέσει μια τέτοια διαδρομή με πλούσια βλάστηση καθώς μιλάμε για άνοιξη πια και θα συναντήσετε στην διαδρομή πολλές πολλές τουλίπες.

Με αφετηρία το χωρίο Θολόποτάμι που βρίσκεται προς τα νότια της Χίου συνεχίζεις στο επόμενο χωριό το λεγόμενο Μυρμίγκι και καταλήγεις στο τελευταίο χωριό της διαδρομής αυτής είναι το χωριό Διδύμες (τα δύο τελευταία χωριά είναι μικρά κατά κύριο λόγο και πολύ γραφικά). Μέσα λοιπόν σε αυτή την διαδρομή θα συναντήσει κανείς τις τουλίπες. Πρόκειται για μια απόσταση πάνω κάτω 4 χιλιομέτρων. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι είναι μια υπέροχη διαδρομή και όσοι πάνε με τα πόδια και όσοι επιλέξουν να την κάνουν με ποδήλατο καθώς γεμίζει το μάτι σου με πράσινο υπάρχει αρκετή ηρεμία και απολαμβάνεις την κάθε στιγμή.

SHARE IT: 

About the Author

despoinamakridi
Ονομάζομαι Μακρίδη Δέσποινα.Γεννήθηκα στις 22-06-1991 στη Χίο. Είμαι απόφοιτος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κάτοχος άδειας ασκήσεως στο επάγγελμα του ξεναγού. Ζω σε ένα νησί που και μόνο η θεά της θάλασσας σε κάνει να θέλεις να ταξιδέψεις, να αποδράσεις, να ονειρευτείς, και να ανακαλύψεις άλλες παραδόσεις, ανθρώπους και νοοτροπίες ίσως γι αυτό να επέλεξα να κάνω κάτι τέτοιο. Πολλές φόρες λένε ότι τίποτα σε αυτή την ζωή δεν γίνεται τυχαία όλοι ακολουθούμε ένα πεπρωμένο κάτι για το οποίο είμαστε φτιαγμένοι να κάνουμε και να γίνουμε άλλωστε ενστερνίζομαι απόλυτα το γνωμικό του συγγραφέα Κοέλιο όπου έλεγε Να είσαι γενναίος. ΄'Ρισκάρισε. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την εμπειρία.' Γι αυτούς όλους τους λόγους και για άλλους πολλούς ταξιδεύω μ αρέσει να γνωρίζω κόσμο και μέρη .Ετσι συμπληρώνονται τα κομμάτια του εαυτού μας.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN