• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Η Αγιάσος και το Καρναβάλι της.

Athina Ioannidou
Απόκριες, Αξιοθέατα
0
Your rating: None

Δεν μιλάμε για καρναβάλι, μιλάμε για καρναβαλο-σατυρικο-θεατρική υπερπαραγωγή, εμπλουτισμένη με μπόλικη τρέλα απο τους κατοίκους του νησιού και δει της Αγιάσο.

Δεν ξέρετε την Αγιάσο; Η Αγιάσος λοιπόν είναι ένα φοβερό πολύχρωμο ορεινό χωριό της Λέσβου, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Ολύμπου (του δικού τους βουνού). Οι Λεσβιοι είναι οι αγαπημένοι μου. Ζουν σε άλλο παραμύθι και έτσι είναι και το καρναβάλι που διοργανώνουν.

Το καρναβάλι διοργανώνονταν απο το Αναγνωστήριο απο την εποχή της τουρκοκρατίας. Και ακόμα και τώρα διατηρείται ζωντανό και ετοιμάζεται για τις 16 Μαρτίου, όπου και θα παρουσιάσει το εξής πρόγραμμα:

«Η Λίστα Λαγκαδ…», «Η βίλα Αμαλία», το σατιρικο σκετς «Να μπαμπάς» που καυτηριάζει με χιούμορ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολυτεκνική οικογένεια και φυσικά δεν παραλείπεται να σατιριστεί το τουρκικό σήριαλ που θα έχει τίτλο « Ψουλειμάν ο μεγαλοπρεπής» του οποίου οι συντελεστές υπόσχονται ένα φινάλε απρόβλεπτο.

Τέλειο;;;;;;;;;;

Θέλω να ξαναπάω!!

Κατα τα άλλα το καρναβάλι ακολουθεί τον κλασσικό διονυσιακό του δρόμο, με πολύ ποτό, φαγητό, βωμολοχίες, ποιηματάκια πρόστυχα, φαλλούς, εκκεντρικά ντυσίματα και πολύ πολύ Αγιασώτικη διασκέδαση! Γλέντια διοργανώνονται κατα μήκος όλου του χωριού, το οποίο δεν πρέπει να παραλείψω είναι πανέμορφο, με πλακοστρωτα στενά δρομάκια και πολύχρωμα σπιτάκια, με ιδιάζουσα αρχιτεκτονική επιρεασμένη απο όλους τους κατακτητές του νησιού.

Λίγη ιστορία:

Οι μεταμφιεσμένοι «καρνάβαλοι», «μουτζουρωμένοι» (σύμφωνα με το παλλεσβιακό αποκριάτικο έθιμο που επιτάσσει την επίθεση μαύρου σταυρού, ή έστω χρίσματος από το «φούμο» της σόμπας, στο μέτωπο, ή στις παρειές του γλεντιστή), «συνέχιζον τας οργιώδεις διασκεδάσεις ψάλλοντες και την ημέραν τα άσεμνα ποιήματα», όπως το «Πως το τρίβουν το πιπέρι», κ. ά.  Παράλληλα τραγουδούσαν και ορισμένα «αφηγηματικά» αποκριάτικα τραγούδια, που είναι παλλεσβιακά γνωστά, όπως η «Μηλίτσα». Ορισμένα απ’ αυτά, όπως το τραγούδι «του Διάκου», ή η «Σούσα», προσέλαβαν σταδιακά (και) αλυτρωτική διάσταση κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, αφού την επιτέλεσή τους ανελάμβαναν φουστανελλοφόροι με περικεφαλαίες, που κρατούσαν και επεδείκνυαν γυμνά σπαθιά, ή άλλα «άρματα».

SHARE IT: 

About the Author

Athina Ioannidou

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” –  είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο απο την Susan Sontag.Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN