• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Medieval Castle στα Μεσαιωνικά Μεστά της Χίου.

Athina Ioannidou
Καταλύματα
0
Your rating: None

Ξεκινώντας την περιήγηση μας στη Χίο από τον Βορά προς το Νότο και έχοντας ήδη περάσει 7 μέρες στην Βόρεια και κεντρική πλευρά του νησιού, ανυπομονούσα να κατέβω στα Νότια, εκεί που τα χωριά είναι μεσαιωνικά και οι πλαγιές γεμάτες μαστίχια. Όχι ότι τα έχτισαν έτσι μόνο στο Νότο, απλά μετά το μεγάλο σεισμό της Χίου, ήταν τα μόνα που έμειναν ανέπαφα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.

Μπορεί το Πυργί να είναι το πιο χαρακτηριστικό χωριό λόγω των περίεργων τεχνοτροπιών στους τοίχους των σπιτιών, το γνωστό ξιστό, τα Μεστά όμως θεωρούνται το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και το αντιλαμβάνεσαι μόλις φθάσεις.

“Που να οδηγεί αυτός ο δρόμος, πόσες φωνές και πόσα βήματα να έχει μέτρησει απο τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα….Το φως πίσω απο τη μισάνοικτη πόρτα ποιον περιμένει και που να βγάζει αυτή η σκάλα”…. Αυτό διαβάζω στην πρώτη σελίδα του παραδοσιακού ξενώνα Medieval Castle. Μολις συναντήσαμε τα κορίτσια στην υποδοχή και φεύγουμε για το δωμάτιο μας. Μονο που εδώ δεν υπάρχει ξενοδοχείο, ξενοδοχείο είναι ολόκληρο το χωριό.

Κατεβαίνουμε προς την κεντρική πλατεία και εκεί μέσα στα στενάκια βρίσκεται κάπου μια ψηλή ξύλινη πόρτα. Πίσω απο το παραθυράκι της βλέπω ένα αίθριο και το δωμάτιο μας χωμένο μέσα στους πέτρινους τοίχους του μεσαιωνικού χωριού. Λίγο πιο πάνω βλέπουμε και άλλα δωμάτια και μετά το σπίτι μιας γιαγιάς και στο πίσω δρόμο άλλα σπίτια.

Τα δωμάτια είναι διασκορπισμένα σε όλο το χωριό και είναι όλα διαφορετικά, για αυτό πριν αποφασίσεις να κλείσεις την διαμονή σου, εξερεύνησε τα καλά, γιατί κάθε ένα έχει τη δική του χάρη και εκπέμπει διαφορετική αύρα. Άλλα μικρά άλλα μεγάλα, άλλα ισόγεια άλλα ψηλά. Η αίσθηση της ιστορίας πάνω από την καμαροσκέπαστη κρεβατοκάμαρα σου θα είναι έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σου.

“Και θα ευγνωμονείς για τις μικρές αυτές ασήμαντες στιγμές που ο χώρος σου υποβάλλει και τις ζεις….τις νιώθεις….με άλλους κανόνες και του νου και της καρδιάς και των αισθήσεων”, συνεχίζω την ανάγνωση στις τελευταίες σελίδες του παραδοσιακού ξενώνα Medieval Castle. Εδώ οι ιδιοκτήτες δημιουργούν όνειρα και για το χωριό αλλά και για εμάς που τους φιλοξενούμε.

Μεχρι πριν λιγα χρόνια το χωριό δεν ηταν τουριστικό, αρνούνταν να δεχτεί ανθρώπους στην αγκαλιά του. Σιγά σιγά όμως άνοιξε τις βαριές του πόρτες και άφησε την πονεμένη του ιστορία πίσω, απέταξε τους φόβους του και έβαλε τα καλά του για να μας υποδεχτεί. Τα στενά δρομάκια του, οι βαριές καμάρες, οι ψηλοί πέτρινοι τοίχοι, τα μικρά παραθυράκια μας καλοσωρίζουν κάθε πρωί που πάμε να απολαύσουμε το πρωινό μας στο εστιατόριο Ίρις, ενα κτήριο με πέτρα και ιδιαίτερη διακόσμιση. Το πρωινό μας είναι και αυτό ξεχωριστό, με μεστούσικα αγνά και χειροποήτα προιόντα, τα οποία εμπλουτίζουν την εμπειρία μας και μας δινουν την δυνατότητα να απολαύσουμε ακόμα πιο έντονα τις ομορφιές αυτού του τόπου. 

Το Medieval Castle είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι και φθηνόπωρο. Τι πιο υπέροχο από το να μπορείς να απολαύσεις τη μαγεία αυτού του χωριού σε όλες τις εκφάνσεις του και να γίνεις κοινωνός των ηθών και εθίμων του τόπου, όπως απλόχερα θα σου προσφέρουν οι καταπληκτικοί άνθρωποι που βρίσκονται πίσω απο αυτή τη προσπάθεια. 

Υπέροχη εμπειρία!

Ευχαριστούμε για όλα!

Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

 

SHARE IT: 

About the Author

Athina Ioannidou

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” –  είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο απο την Susan Sontag.Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN