• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Μίνι Οδηγός για το Νότιο Πήλιο και την Αγία Κυριακή.

Urban Hypsteria
Ταξιδιωτικοί Οδηγοί
5
Your rating: None

Ακούγοντας Νοτιο Πήλιο, δεν φαντάζεσαι με τίποτα αυτό που θα συναντήσεις στην Αγία Κυριακή. Η Αγία Κυριακή δεν είναι ένα ακόμη χωριό του Πηλίου. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, ένα κλασικό ψαροχώρι, με αμφιθεατρική δομή. Αν και απέχει μόνο 80 χλμ από το Βόλο, απο την πρώτη κιόλας στιγμή που θα πατήσεις πόδι σε αυτόν το ψαρότοπο, νιώθεις πως ο χρόνος κυλάει πιο αργά. 

Για ιστορία

Πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις περισσότερα για την ιστορία της περιοχής. Εμείς επισκεφθήκαμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία που έχουμε δει ποτέ. Αναφέρομαι στο μουσείο της Αγ. Κυριακής, το οποία είναι δίπλα από τον Ξενώνα και η υπεύθυνη είναι πάντα πρόθυμη να διηγηθεί με καμάρι ιστορίες από πολύ παλιά. Αξίζει να το επισκεφθείτε. Μάθαμε πάρα πολλά που ούτε καν φανταζόμασταν για τη περιοχή. Από αρχιτεκτονικής άποψης, στην Αγία Κυριακή υπάρχει η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής κτισμένη το 1886.

Για φαγητό

Η περιοχή έχει πολύ μεγάλη παράδοση στο ψάρεμα. Ουσιαστικά στο παρελθόν ζούσε από αυτό και η παράδοση αυτή φαίνεται στο φαγητό που θα απολαύσεις. Εξαιρετικοί ψαρομεζέδες και μοναδικές καραβίδες θα φας στην "Αθανασία" για πολλούς λόγους που δεν θα σου περιγράψουμε, θα σε αφήσουμε να τους ανακαλύψεις μόνος σου. Αν είσαι όμως στις Κότες, θα τις φας από τα χεράκια της κυρίας Ασημίνας, ρώτα και θα μάθεις.

Για φύση

Αν είσαι «περιπατητής», και το έχεις να βολτάρεις μέσα στη φύση, έχεις 4 επιλογές ανάλογα με τις αντοχές σου. Καταρχάς, το λιθόστρωτο καλντερίμι που θα σε πάει από την Αγία Κυριακή στο Τρίκερι με τα πόδια και είναι μόνο 1.5χμ, δηλαδή ευκολάκι. Δεύτερη έρχεται η διαδρομή Μύλος-Φάρος (20 λεπτά) που περνάει μέσα από το γραφικό λιμανάκι της Γερόπλινας και είναι και αυτή εύκολη. Τέλος για τους δυνατούς λύτες έχουμε τις διαδρομές Τρίκερι - Κότες (1 ώρα) και Τρίκερι - Αλογόπορος αν είσαι εξπέρ (9χμ με ανηφοριές και κατηφοριές). Η φύση σε αποζημιώνει.

Για παραλίες.

Αν είσαι πάλι τύπος που θέλει τις βουτιές του, τα νερά της περιοχης είναι πεντακάθαρα λόγω του αυξημένου ρυθμού ανανέωσης των υδάτων στο στόμιο του Παγασητικού, οπότε μαζί με το τσίπουρο-hopping από καραβιδομακαρονάδα σε ψαρομεζέ, επιβάλεται και λίγο beach-hopping, μόνο θυμήσου ποιό πρέπει να έρθει πρώτο!

Photos by Agia Kyriaki Guesthouse, Urban Hypsteria

SHARE IT: 

About the Author

Urban Hypsteria

Η ομάδα των Urban Hypsteria, δηλαδή η Ιφιγένεια και ο Βασίλης, θα σε ταξιδέψουν στα αστικά, ντιζαινάτα μέρη που συναντούν στο διάβα τους. Επισκεφθείτε τους www.Urbanhypsteria.com και αφήστε τους να σας καθοδηγήσουν στις πόλεις του κόσμου.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN