• Ελληνικά
  • English
  • Русский

H Νταμούχαρη και η ιστορία του Απόστολου Βαϊνόπουλου.

Athina Ioannidou
Αξιοθέατα
5
Your rating: None

Η Νταμούχαρη δεν είναι ένα απλό χωριό, έχει από πίσω μια ιστορία που ξεκινάει από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Οι περισσότεροι κάτοικοι και ξενοδόχοι κατάγονται από έναν άνθρωπο τον Απόστολο Βαινόπουλου (ο προπάππους τους), ο οποίος ήταν και ο μόνος κάτοικος της Νταμούχαρης από την οποία διοικούσε μια επιχείρηση εισαγωγών και εξαγωγών προιόντων, ώντας δεινός καπετάνιος.

Ο Απόστολος Βαϊνόπουλος ταξίδευε πολύ μεταφέροντας προιόντα σε όλο το Ανατολικό Πήλιο αλλά και σε ευρωπαικές χώρες. Μια μέρα στο Βουκουρέστι γνώρισε τον έρωτα. Την έλεγαν Κλεοπάτρα, ήταν πλούσια και όμορφη και ο Βαϊνόπουλος ήθελε να την παντρευτεί και να την φέρει πίσω στη Νταμούχαρη, να ζήσουν εκεί ευτυχισμένα.

Έτσι και έγινε, η Κλεοπάτρα, την οποία φώναζε χαιδευτικά Μιραμάρε, εγκαταστάθηκε στη Νταμούχαρη και για αυτή ο Βαϊνόπουλος χτίζει ένα αρχοντικό για να στεγάσουν τον έρωτά τους. Κάπου εδώ τελειώνει το ευχάριστο κομμάτι της ιστορίας. Τα χρόνια περνούν και η Μιραμάρε βρίσκεται σε κατάθλιψη μακριά από την οικογένειά της και τον αγαπημένο της που λείπει μόνιμα σε ταξίδια. Είναι έγγυος και μετά από επιπλοκές στον τοκετό της, πεθαίνει, και αφήνει το μονάκριβο παιδί τους μόνο. Το παιδί είναι αγόρι και ζει χαρούμενο μέχρι τα 10 του χρόνια όπου προσβάλεται από μια ασθένεια και πεθαίνει και αυτό.

Ο Απόστολος Βαϊνόπουλος είναι απαρηγόρητος, η Μιραμάρε και ο γιός του δεν υπάρχουν πια. Η μόνη που του μένει και του συμπαραστέκετε είναι η φτωχή Βικτώρια, η παραμάνα του χαμένου γιού του, με την οποία έρχεται ακόμα πιο κοντά. Τελικά με τη Βικτώρια αποκτάει πέντε παιδιά, την Ηλέκτρα, την Κλεοπάτρα, τη Νικία, τον Ιάσονα και τον Κλέαρχο.

Σε αυτά τα πέντε παιδιά καθώς και στους απογόνους τους ανήκουν τα περισσότερα σπίτια, καταλύματα και εστιατόρια που θα βρείτε αυτή τη στιγμή στη Νταμούχαρη. Σίγουρα θα συναντήσετε και Γερμανούς οι οποίοι γνώρισαν την περιοχή τη δεκαετία του 60’ και μαγεύτηκαν από αυτή. Συγκεκριμένα ο Έκαρτ Λάου, γερμανός έμπορος λαικής τέχνης αγόρασε τον Παραδοσιακό Ξενώνα “Γερμανικόν” και έκανε τη Νταμούχαρη διάσημη στους κύκλους του στη Γερμανία. Μέχρι που επισκέφθηκε τη Νταμούχαρη και η Ρόμι Σνάιντερ (πριγκίπισσα Σίσσι) και όπως μας είπαν στο χωριό κυκλοφορούσε ντυμένη με τουλπάνια και γυμνόστηθη απολάμβανε τη παραλία της Νταμούχαρης.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα με τη Νταμούχαρη να γίνεται σκηνικό για τη ταινία “Mama Mia” και τους απογόνους του Απόστολου Βαϊνόπουλου να κυκλοφορούν ανάμεσά σου. Αναζήτησέ τους και άκου τις ιστορίες τους έχουν να σου πουν πολλές! Εμείς μιλήσαμε με την κ. Βικτόρια, ιδιοκτήτρια του Ξενώνα Βικτώρια, η οποία είναι κόρη του Κλέαρχου του τελευταίου γιου του Βαϊνόπουλου. Θα τη βρείτε στο υπέροχο μπαλκονάκι του Ξενώνα Βικτώρια να γυρίζει σαν τη μέλισσα εξυπηρετώντας φίλους και πελάτες.

SHARE IT: 

About the Author

Athina Ioannidou

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” –  είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο απο την Susan Sontag.Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN