• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Το Μπουράνι του Τυρνάβου.

Athina Ioannidou
Απόκριες
0
Your rating: None

Λίγο Ιστορία.

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι ένα έθιμο με ιστορία τουλάχιστον 100 ετών. Οι κάτοικοι λένε οτι προέρχεται απο τις πανάρχαιες εορτές των Ελλήνων: τα Διονύσια, τα Θεσμοφό­ρια, τα Αφροδίσια, τα Θαργήλια ή ότι προέρχεται από Αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στον Τύρναβο γύρω στο 1770.

Τι ξεχωριστό έχει;

Οι φαλλοί, τα τσουτσούνια και οποιοδήποτε χειροποίητο εξάρτημα που κουβαλάει πάνω του έναν φαλλό.

Τι είναι το Μπουράνι;

«Το μπουρανί» είναι στην κυριολεξία ένα λαϊκό πανηγύρι αλλά στην ουσία είναι η γιορτή του φαλλού και συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία.  Χιλιάδες καρναβαλιστές, μασκαρεμένοι, κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης, χορεύουν, διασκεδάζουν και ξεφαντώνουν μέχρι το πρωί στους ρυθμούς της Αποκριάς.

Καθαρή Δευτέρα (Μπουρανί)

Τι κάνουν εκείνη τη μέρα;

Το τελετουργικό αυτού του δρώμενου ευτεκνίας ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα από αυτή την τοποθεσία, «Προφήτης Ηλίας». Εκεί κάθε ομάδα στρώνει στο έδαφος διάφορα φαγητά και μια μεγάλη φιάλη σε σχήμα «φαλλού» γεμάτη με κρασί ή με γαλακτόχρουν κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό. Παράλληλα άναβουν φωτιές και φτιάχνουν το «Μπουρανί» μια χορτόσουπα χωρίς λάδι από σπανάκι τσουκνίδα και λίγο ξύδι για να νοστιμίζει. Με τραγούδια, λόγια και χειρονομίες πανηγυρίζει ο κάθε επισκέπτης. Πολλοί από τους άντρες κρατούν στα χέρια τους φαλλούς σαν σκήπτρα, κατασκευασμένους από ξύλο, πηλό ή ακόμα και από ψωμί.

Γιατί Φαλλός;

Οι φαλλοί αυτοί αποτελούν το κυριότερο τελετουργικό σύμβολο. Σαν τέτοιο λειτουργεί και σαν αποτρεπτικό σύμβολο ενάντια στο κακό μάτι και τον φθόνο, ή ως απειλή τιμωρίας και επιβολής. Η μαγική αποτρεπτική ικανότητά του πηγάζει από την επιθετική του δύναμη.

SHARE IT: 

About the Author

Athina Ioannidou

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” –  είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο απο την Susan Sontag.Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN