• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Φτιάχνοντας κοσμήματα στη Σχολή Αργυροχρυσοχοίας στη Στεμνίτσα.

Eva Krokidi
Δραστηριότητες
0
Your rating: None

Στο κέντρο της Στεμνίτσας, του υπέροχου πέτρινου παραδοσιακού χωριού στην καρδιά της Πελοπονήσσου, βρίσκεται η σχολή αργυροχρυσοχοίας. Ιδρύθηκε το 1976, και οι μαθητές των φημισμένων μαστόρων Μπάρμπα- Λάμπη Κατσούλη και Αριστείδη Βλαχογιάννη, διδάσκουν ακόμη και σήμερα την τέχνη της αργοροχρυσοχοίας.

Στο πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο θα συναντήσεις μαθητές και μαθήτριες που σκυμμένες πάνω στα εργαλεία τους οραματίζονται, σχεδιάζουν και υλοποιούν μικρά αριστουργήματα φτιαγμένα από μέταλλα, πέτρες και φυσικά τέχνη.
Συναντήσαμε και μιλήσαμε με την Ειρήνη και τη Δανάη. Μας εισήγαγαν στην τέχνη τους, μας έβαλαν να δουλέψουμε με το χαλκό, να χτυπήσουμε με τα σφυράκια να κολλήσουμε και να ετοιμάσουμε ένα μικρό πρόχειρο δακτυλίδι, που όμως στα μάτια μας φάνταζε αριστούργημα αφού ένα μικρό ακατέργαστο μέταλλο έγινε δακτυλίδι που αγκάλιασε στοργικά το δάκτυλο μας.

Τα κορίτσια σπουδάζουν εκεί και ονειρεύονται τα δικά τους κοσμήματα ευχόμενες να πάρουν βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις κοσμήματος όπως ήδη έχει συμβεί με άλλες μαθήτριες-μαθητές της σχολής. Φυσικά συναντήσαμε και την διευθύντρια της σχολής, την Άννα, καθηγήτρια καλών τεχνών που μας εξέφρασε τις ανησυχίες της για το μέλλον μέσα στις επώδυνες εκπαιδευτικές αλλαγές που συμβαίνουν στο χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα όμως η αίσθηση της ελπίδας και της αγάπης για την τέχνη του κοσμήματος ήταν διάχυτη στη σχολή, που είναι και αυτή ένα μοναδικό πέτρινο κτίριο στο κέντρο της Στεμνίτσας.

Η σχολή αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό. Εκείνο του μοναδικού περιβάλλοντος φύσης και πέτρινου κτιρίου που συναντούν την τέχνη, τα συναισθήματα που την δημιουργούν με τις ελπίδες και τις ευχές για το μέλλον των νέων ανθρώπων που φοιτούν εκεί.

Η επίσκεψη στην σχολή αργοροχρυσοχοίας της Στεμνίτσας ήταν πραγματικά μοναδική.

SHARE IT: 

About the Author

Eva Krokidi

Ονομάζομαι Εύα Κροκίδη, γεννήθηκα στην Κέρκυρα αλλά ζώ στην Πάτρα. Η δουλειά μου ως Σχολική Σύμβουλος σε 16 νομούς απαιτεί ταξίδια και εγώ αυτά τα 'εκμεταλλεύομαι” στο έπαρκο για να βλέπω και τουριστικά, με τον δικό μου φωτογραφικό τρόπο, τις διάφορες πόλεις που επισκέφτομαι. Φυσικά τα ταξίδια είναι ότι πιο αγαπημένο και η Κέρκυρα ο μόνιμος λατρεμένος τόπος προορισμού. Ο γύρος του κόσμου το μεγαλύτερο όνειρο και η συμμετοχή στο καρναβάλι της Βραζιλίας και μια κρουαζιέρα στην Αλάσκα η ολοκλήρωση του ταξιδιωτικού οράματος. Μέχρι τότε ταξιδεύω και φωτογραφίζω ότι βρεθεί στο δρόμο της ζωής μου.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN