• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Πάσχα στην Κέρκυρα!

Eva Krokidi
Πάσχα, Δραστηριότητες
0
Your rating: None

Ξέρω θα μου πείτε ότι είμαι υπερβολική και φυσικά τοπικίστρια αλλά όποιος έχει επισκεφτεί έστω και μια φορά την Κέρκυρα το Πάσχα και έχει ζήσει αυτή την μοναδική εμπειρία μπορεί να καταλάβει αυτό που δηλώνω απερίφραστα και κατηγορηματικά. Σαν το Πάσχα στην Κέρκυρα δεν έχει άλλο!!!

Η Μ. Εβδομάδα στην Κέρκυρα ξεκινάει με την επιβλητική λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων, των Βαγιώνε όπως λέγεται Κερκυραϊκά. Σχεδόν όλες οι φιλαρμονικές του νησιού, τουλάχιστον 15 θα παίξουν μπροστά στα μάτια σας, θα ευφράνουν τα αυτιά σας συνοδεύοντας τον Μεγάλο Πατέρα και προστάτη του νησιού σε μια από τις 4 βόλτες-περιφορές στην πόλη του.

Και αν αυτό δεν σας έφτασε κρατηθείτε γιατί έρχεται το καλύτερο, εκείνο του Μ. Σαββάτου όπου ο Άγιος Σπυρίδωνας θα είναι προπομπός ασκεπής ως επίσκοπος του επιταφίου της εκκλησίας του που περιφέρεται στην πόλη το πρωί του Μ. Σαββάτου, με την συνοδεία αυτή τη φορά των τριών φιλαρμονικών της πόλης που σας κάνουν να ανατριχιάσετε και να νιώσετε τη θλίψη της Μ. Παρασκευής με τα μουσικά ακούσματα.

Βιάστηκα και σας έφτασα κατευθείαν στην θλίψη των επιταφίων αλλά η μουσική στην Κέρκυρα είναι το χαρακτηριστικό αυτών των ημερών, και η κορύφωση του συναισθήματος της Μ. Εβδομάδας πραγματοποιείται με μοναδικά μουσικό τρόπο, με συνεχείς συναυλίες που ταιριάζουν με τις ψαλμωδίες των εκκλησιών, τις μυρωδιές από την φογάτσα και την κολομπίνα, τα παραδοσιακά κερκυραϊκά τσουρέκια, με την μυρωδιά από τα λουλούδια στις πλατείες και τις νότες που συνέχεια και από παντού ξεχύνονται στα καντούνια.

Η Μ. Παρασκευή μας βρίσκει στο Λιστόν, να παρακολουθούμε με την σειρά τους επιταφίους που περνούν οπωσδήποτε από εκεί, με την απαραίτητη συνοδεία μαθητών-τριών και φιλαρμονικής, και η μέρα ολοκληρώνεται με την περιφορά του επιβλητικού επιταφίου της Μητρόπολης στις 10 το βράδυ. Και προσπαθήστε να βρείτε ένα καλό σημείο με πολλούς Κερκυραίους γύρω σας για να μπορέσετε να απολαύσετε στην απόλυτη ησυχία τα μουσικά κομμάτια που όλοι καρτερούν να ακούσουν αυτή τη βραδιά.

Η νύχτα θα μας βρεί κάτω από τα μωβ φανάρια του Λιστόν και θα ξημερώσουμε πάλι στο ίδιο σημείο για την περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα που ήδη περιγράψαμε πιο πάνω. Αλλά, στην Κέρκυρα όλα πρέπει να είναι χαρμόσυνα, και έτσι πολύ σύντομα μετά τον επιτάφιο του Μ. Σαββάτου και την συγκίνηση θα περάσουμε στην πρώτη Ανάσταση και στους μπότηδες που από κάθε μπαλκόνι και παράθυρο θα πέσουν με σμπάρο (κρότο) στα καντούνια. Φυλαχτείτε λοιπόν κάτω από κάποια καμάρα και ύστερα θαυμάστε τις φιλαρμονικές που και πάλι θα παιανίζουν αλλά αναστάσιμα και χαρούμενα αυτή τη φορά.

Η τελετή της  Ανάστασης θα μας περιμένει το βράδυ στην Πάνω Πλατεία και θα μαγευτούμε με τα πυροτεχνήματα που θα πέφτουν ψηλά στον ουρανό όσο το Χριστός Ανέστη θα ακούγεται από τα χείλη των ανθρώπων αλλά και τους ήχους των φιλαρμονικών.

Και τώρα σας έχω ένα μυστικό…  μυστικό πιστών «Ταμένων» Κερκυραίων αλλά εγώ θα σας το αποκαλύψω!!!

Την Κυριακή του Πάσχα , και αφού έχετε χωνέψει τα τσιλίχουρδα, την παραδοσιακή κερκυραϊκή μαγειρίτσα, ελάτε και πάλι στο Λιστόν. Για να δείτε αυτή τη φορά την περιφορά των Αναστάσεων, και να ξαναζήσετε Ανάσταση στα προαύλια των εκκλησιών. Και να νιώσετε τι σημαίνει Ανάσταση, στις καρδιές μας, στις ζωές μας, στις ψυχές μας. Η Πασχαλινή Κέρκυρα μπορεί να είναι το ανοιξιάτικο όνειρο της ζωής σας, αν σας αρέσουν οι νότες και το συναίσθημα που σας προσφέρουν. Σας περιμένει….

ΥΓ. η διαχειρίστρια μου έδωσε μόνο 500 λέξεις για να σας περιγράψω τα έθιμα της Κέρκυρας. Πράγμα σχεδόν αδύνατο. Γι αυτό ελάτε να το ζήσετε μόνοι σας….και να καλύψετε όσα δεν μπόρεσα να κάνω εγώ….

SHARE IT: 

About the Author

Eva Krokidi

Ονομάζομαι Εύα Κροκίδη, γεννήθηκα στην Κέρκυρα αλλά ζώ στην Πάτρα. Η δουλειά μου ως Σχολική Σύμβουλος σε 16 νομούς απαιτεί ταξίδια και εγώ αυτά τα 'εκμεταλλεύομαι” στο έπαρκο για να βλέπω και τουριστικά, με τον δικό μου φωτογραφικό τρόπο, τις διάφορες πόλεις που επισκέφτομαι. Φυσικά τα ταξίδια είναι ότι πιο αγαπημένο και η Κέρκυρα ο μόνιμος λατρεμένος τόπος προορισμού. Ο γύρος του κόσμου το μεγαλύτερο όνειρο και η συμμετοχή στο καρναβάλι της Βραζιλίας και μια κρουαζιέρα στην Αλάσκα η ολοκλήρωση του ταξιδιωτικού οράματος. Μέχρι τότε ταξιδεύω και φωτογραφίζω ότι βρεθεί στο δρόμο της ζωής μου.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN