• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Εμπειρίες στην οδό Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη

Giota Konstantinidou
Αξιοθέατα
0
Your rating: None

H Θεσσαλονίκη, η απτόητη ερωμένη για τους γηγενείς κατοίκους της. Είναι το κέντρο της πόλης που σε ωθεί σε μια περιπατητική διάθεση, άνευ προηγουμένου. Αν δεν την περπατήσεις, δε θα την κατακτήσεις. Το κέντρο κρύβει, αφανέρωτες μαγείες, άλλης εποχής, άλλης διάθεσης.

Στάση Αγίας Σοφίας. Κομβικό σημείο. Πριν μια δεκαετία και βάλε, στα εφηβικά μου χρόνια, κατέβαινα σ’ αυτή τη στάση από το λεωφορείο με φίλες, φορτωμένη βιβλία και όνειρα, θυμάστε κορίτσια; Στα 28, φορτωμένη σκέψεις, λόγια, επιμένω να ονειροπολώ για parking στη Μητροπόλεως.

Κλείνω περιπαιχτικά το μάτι στο μαγαζί με τα νυφικά της Λίνας Πινάτση. Θυμάσαι, Ντινάκι, από εκεί το ήθελες το νυφικό σου. Εγώ, πάλι, πιο θεατράλε, φαντασιωνόμουν κάτι πιο λιτό και απέριττο, γοητευμένη από τις δημιουργίες της Rita Pateroni. Eσύ παντρεύτηκες, τελικά.

Αέρας παλιάς Θεσσαλονίκης, ίσως αθεράπευτα γραφικός αλλά νοσταλγικός. Κυρίες, πάνω από 50 ή 60, περιποιημένες, με έντονο κραγιονάκι και γουνίτσες, αναζητούν διακώς αυτή τη προσοχή που χαρίζεται απλόχερα όταν είσαι νέος. Aλλά μετα; Γι’ αυτές η Μητροπόλεως είναι γνώριμος δρόμος ετών και δεκαετιών. Τις χαρακτηρίζει.

Ο δρόμος του τσαγιού σε αναζητά και μαγαζιά με προσεγμένες βιτρίνες ευρωπαϊκών δρόμων σε περικυκλώνουν. Κάθομαι και τις κοιτάζω εκστατικά, σαν την Αudrey, στο breakfast at Tiffany’s, εγώ και πόσες άλλες; Τα σοκολατάκια του Λεωνίδα στην ίδια οδό, δώρα στους έρωτας. Αχ, Μητροπόλεως με τις θεάσεις σου, τις βόλτες σου. Μαγαζιά επώνυμων σχεδιαστών σε κάνουν να ονειροβατείς. Σα να μπαίνεις σε ένα παραμυθένιο κλοιό που γυρνάει τις πλάτες του στα κοινωνικά προβλήματα.

Κολλάω στην βιτρίνα ενός μικρού, χαριτωμένου μαγαζιού με τα πιο ρομαντικά φορέματα του κόσμου. Η ματιά βέβαια, πεταρίζει στην πιο ακριβή και αγαπημένη μάρκα των γυναικών, λίγο πιο κάτω. Η χρυσόσκονη της ματαιότητας και του νεοπλουτισμού απλώνεται παντού.

Είμαι ένα κορίτσι άλλης εποχής ή μια παράταιρη εποχή προσπαθεί να επιβιώσει;

Μητροπόλεως, Μητρόπολη, κέντρο, urban διαθέσεις, στενάκια κοσμοπολίτικου αέρα.

SHARE IT: 

About the Author

Giota Konstantinidou

Απόφοιτος της Φιλολογίας Α.Π.Θ, με έναν τίτλο που με εκνευρίζει να χρεώνομαι αφού δε μετουσιώθηκα ακόμα σε μια τάξη ανατρεπτικών εφήβων. ’’Υπήρξα περίεργη και μελετηρή’’. Περιπλανήθηκα στις έννοιες της ειδικής αγωγής με μια εξειδίκευση υπενθυμίζοντας στο Εγώ μου την αξία της αποδοχής της ετερότητας. Στα 28, δυο βήματα πριν τα 30 (due paesi di trenta), στην αέναη κουντερική πάλη μνήμης-λήθης, αναμιμνήσκω παιδικά χρόνια να τριγυρνάω με ένα σημειωματάριο, να καταγράφω ερωτήσεις και σε ένα κουτί να φυλάω αποκόμματα από συνεντεύξεις Λάλα. Έτσι τυχαία, ασχολήθηκα με blogs στην Αθήνα για να καταλήξω να αναζητώ ανοιχτούς ορίζοντες και ελεύθερα θέλω.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN