H γυριστή πίτα της Χαλκιδικής, από την Ελένη.
- 9195 reads
Η Ελένη μας περίμενε στις 6 το απόγευμα στο Αγρόκτημα Πλατανόρεμα για να μας δείξει πως φτιάχνουν στη Χαλκιδική αυτή τη ζουμερή γυριστή πίτα. Φυσικά η προεργασία είχε ήδη ξεκινήσει, γιατί αν περίμενε εμάς δεν θα τελειώναμε ούτε στις 12 το βράδυ.
Η μαστόρισσα της πίτας είχε ήδη φτιάξει τα φύλλα της πίτας και την γέμιση, τα οποία ξεκουράζονταν ξέχνιαστα στο ψυγείο. Αραδιάσαμε λοιπόν τα υλικά μας, πάνω στο τραπέζι του εστιατορίου και ξεκινήσαμε.
Ότι χρησιμοποιήσαμε αναγράφεται εδώ:
- Βιτάμ ανακατεμένο με λάδι
- Πλιγούρι
- Αυγά
- Χόρτα της περιοχής
- Τυρί
- Αλάτι
- Πιπέρια διάφορα
- Πλάστης μεγάλος
- Ταψί κυκλικό
Σε αυτή τη πίτα έχουμε 2 φύλλα, ένα πάνω και ένα κάτω και στη μέση….η μυρωδάτη γέμισή μας. Απλώσαμε λοιπόν το κάτω φύλλο στο ταψί μας, αραδιάσαμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο και την καπακώσαμε με το δεύτερο. Εύκολο ακούγεται ε; Ίσως αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Πάμε για ψήσιμο, αλλά αυτό δεν θα γίνει στο φούρνο, αλλά σε κάρβουνα τα οποία είχαμε ήδη ετοιμάσει. Απλώσαμε τα κάρβουνα σε σχήμα κυκλικό μέσα στον υπαίθριο φούρνο μας και φροντίσαμε να αφήσουμε κενό στη μέση γιατί αλλιώς η πίτα θα αρπάξει στο κέντρο της για τα καλά. Τοποθετήσαμε ένα τριποδάκι ειδικό για ψησίματα και σχάρες πάνω από τα κάρβουνα και βάλαμε το ταψί επάνω.
Τώρα αρχίζει το γύρισμα. Η Ελένη γυρίζει συνεχόμενα την πίτα, με πολύ μικρά διαλλείματα, μέχρι να ζαλιστεί. Αφού ζαλιστεί η μια πλευρά και ψηθεί, κάνει τα ακροβατικά με το ταψί και γυρνάει την πίτα από την άλλη και με τον ίδιο τρόπο περιμένουμε καρτερικά και γυριστά να ετοιμαστεί.
Αφού τελειώσε το ψήσιμο, άρχισε η μάσα και πιστέψτε με ήταν πολύ καλή.
leave a comment