• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Σιάτιστα η μεγαλοπρεπής αρχόντισσα του Βορά.

Liza Kokkidou
Достопримечательности
0
Your rating: None

Στα ανατολικά της Δυτικής Μακεδονίας, στο νομό Κοζάνης και σε απόσταση 28 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης, βρίσκεται σκαρφαλωμένη η Σιάτιστα. Πόλη κτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 950 μέτρων στο βουνό Βέλια, το οποίο αποτελεί συνέχεια της οροσειράς του Σινιάτσικου ή Άσκιου Όρους. Θα τη συναντήσεις σε 4 χιλιόμετρα από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού και μπορείς να τη γνωρίσεις καθώς κατευθύνεσαι προς Γρεβενά, Ιωάννινα και Καστοριά.

Μια σύντομη περιήγηση στη Σιάτιστα δεν είναι αρκετή για να γνωρίσεις την ομορφιά της πόλης, την ιστορία και τους ανθρώπους της. Όσο την εξερευνάς και  περπατάς στους δρόμους και στα στενά της, όσο μιλάς με τους ανθρώπους της και όσο αντικρίζεις ή ανακαλύπτεις τα αρχοντικά της, δείγματα πολιτιστικής και οικονομικοκοινωνικής ευμάρειας και ακμής μιας περασμένης εποχής, τόσο θέλεις να τη γνωρίσεις καλύτερα…..

Ιστορικά στοιχεία

Η Σιάτιστα κτίστηκε πιθανότατα στις αρχές του 15ου αιώνα από κατοίκους των γύρω περιοχών οι οποίοι αναζητούσαν ένα ασφαλές καταφύγιο από τις Οθωμανικές επιδρομές. Αργότερα στο τόπο έφτασαν κάτοικοι από τη Μοσχόπολη, τη Θεσσαλία, το Σούλι, το Μωριά και άλλες περιοχές. Για την ονομασία της Σιάτιστας υπάρχουν αρκετές εκδοχές ωστόσο θα αναφέρουμε τη μια που ετυμολογεί το όνομα Σιάτιστα από το σλάβικο setsiam = χωρίζω και την κατάληξη –ιστα = τόπος χωρισμένος. Η εκδοχή αυτή ίσως αποδίδει/περιγράφει το χωρισμό, τη διαίρεση της Σιάτιστας σε δυο συνοικίες, τη Γεράνεια (κάτω συνοικία) και τη Χώρα (πάνω συνοικία), οι οποίες έχουν ενωθεί  λόγω της οικιστικής ανάπτυξης.

Η οικονομική ακμή της Σιάτιστας παρατηρείται κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα. Τα αίτια αυτής της οικονομικής ευμάρειας οφείλονται[1] κατά κύριο λόγο: στους μετανάστες οι οποίοι έστελναν χρήματα στις οικογένειές τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή κρασιού που μαζί με το ρακί αποτελούσαν περιζήτητα προϊόντα στις αγορές, στην ανάπτυξη της υφαντουργίας, της υποδηματοποιίας και της γουνοποιίας.

Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, τη μεγάλη οικονομική ακμή της πόλης η οποία αναπτύσσει ένα ευρύτατο εμπορικό δίκτυο συναλλαγών με τη Ρωσία, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη και τη Βενετία, συνοδεύει η πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη, δείγματα της οποίας αποτελούν και τα Σιατιστινά αρχοντικά, περίπου 30 αναφέρεται ότι σώζονται σήμερα, άλλα διατηρημένα/ανακαινισμένα και άλλα σε διάφορα στάδια εγκατάλειψης. Ωστόσο ακόμη κι έτσι προκαλούν το θαυμασμό με την επιβλητική τους παρουσία και μαρτυρούν την πολιτιστική άνθηση του τόπου, την εξαιρετική αισθητική και τις ιδιαίτερες ικανότητες των μαστόρων της εποχής.

*Διαβάστε όλο τον οδηγό της Σιάτιστας*

Κείμενο: Liza Kokkidou    Φωτογραφίες: Giorgos Chasparis

[1] Φιλίππου Αν. Ζυγούρη, Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής. Επιμέλεια Θεοδώρας Ζωγράφου – Βώρου, εκδόσεις Σιάτιστα 2010.

SHARE IT: 

About the Author

Liza Kokkidou

Με τη ματιά του ταξιδιώτη και του ταξιδευτή, η Λίζα Κοκκίδου γράφει για τις εμπειρίες της στην Ελλάδα.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN