• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Καταλύματα Σύρου

Maria mavrokou
Проживание
0
Your rating: None

Ένα νησί που με εξέπληξε είναι η Σύρος στις Κυκλάδες. Δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία. Άλλα ελληνικά νησιά ήταν πιο δημοφιλή και έτσι εστίασα την προσοχή μου σε αυτά. Αμοργός, Δονούσα, Ίος, Αντίπαρος, Κρήτη κλπ.. Η Σύρος μου φαινόταν άγευστη, με μοναδικό χαρακτηριστικό τις χαλβαδόπιτες.. Λες και ήταν απλά εκεί, περιμένοντας να την προσέξω, ίσως και να την δω όπως πραγματικά είναι. Φτάνοντας έμαθα ότι αρκετοί επισκέπτες της καταλήγουν να μένουν εκεί μόνιμα για χρόνια. Άτομα μου είπαν ότι δεν ξέρουν πώς αλλά πέρασαν 11 χρόνια εκεί και δεν θυμούνται τον κυρίαρχο λόγο. Η Σύρος τους κράτησε. 'Έτσι ακριβώς την πάτησα κι εγώ. Δεν του τό'χα του νησιού, κιόμως με κράτησε 3 χρόνια. Έχει, ένα ιδιαίτερο κάτι, που δεν θυμάσαι τί ακριβώς.. εκτός αν είσαι σωματικά εκεί.

Η Σύρος (με τους 21.507 κάτοικούς της) είναι μονάχα μισή ώρα από την Αθήνα με αεροπλάνο και τρεισήμισι με πλοίο. Η Σύρος, πέρα από τους Συριανούς, φιλοξενεί άτομα (Αθηναίους, Σερραίους, Πατρινούς, Θεσσαλονικείς..) που συμβάλουν στην αποκέντρωση των πόλεων και προάγουν τη ζωή στην επαρχία. Ως πρωτεύουσα Κυκλάδων, η Σύρος στεγάζει την Περιφέρεια Αιγαίου, αστυνομία και δικαστήρια Κυκλάδων, Νομαρχία και Δημαρχείο και έτσι μπορεί κανείς να προσκομίσει απαραίτητα έγγραφα ή να νοσηλευθεί χωρίς να αναγκάζεται να ταξιδέψει αλλού. Το κέντρο της Σύρου είναι η Ερμούπολη (πόλη του Ερμή θεού της επικοινωνίας) και είναι μια πόλη όπου τα αμάξια (ως επί των πλείστων) δεν επιτρέπονται.. (οπότε ποδηλατάκι και ποδαράκι καθώς έχει πολλά σκαλιά). Η πόλη έχει χτιστεί πανοραμικά, ξεκινώντας από την Άνω Σύρο (παλαιά πόλη του νησιού) έως την ακτή του λιμανιού και είναι δομημένη σαν λαβύρινθος που συνδέει τα βενετσιάνικα κτήρια. Η παλαιά πόλη της Άνω Σύρου δεσπόζει στην κορυφή, όπου οι κάτοικοι προστατεύονταν πίσω από τα τείχη από πειρατικές επιδρομές. Τα γειτονικά νησιά είναι η Τίνος, Δήλος, Μύκονος, Πάρος, Άνδρος και Νάξος.

Κατά την άποψή μου, αξίζει να μένεις κεντρικά και να διοργανώνεις ημερήσιες εκδρομές σε γειτονικά παραθαλάσσια χωριά. Ιδανική τοποθεσία διαμονής είναι η οδός Ομήρου που συνδυάζει κοντινή απόσταση από την κεντρική πλατεία της Ερμούπολης  και τα σκαλιά της οδηγούν στην Άνω Σύρο. Εκεί έχει αρκετά δωμάτια προς ενοικίαση, εκ των οποίων ένα αγαπημένο είναι το Εν Ερμουπόλει (πληροφορίες). Ένα άλλο αγαπημένο είναι το Εσπερανς.

Σύρος έχει οργανωμένο κάμπινγκ στον Γαλησσά και παρόλο που υποστηρίζω τη διαμονή σε σκηνές, έχει λίγο μανούβρα πάνω κάτω με το λεωφορείο αν θες να πιείς ένα ποτό το βράδυ (αν νοικιάσετε μηχανάκι καλώς). Τα ΚΤΕΛ περνάνε ανα ώρα και κάνουν μισή ώρα μέχρι Ερμούπολη. Στο Γαλησσά υπάρχει μια μεγάλη παραλία γενικού περιεχομένου και στα αριστερά της έχει την εκκλησία Παναγιάς Πακού (= Ἁ Ὑπακοή) που από πίσω έχει σκαλιά που οδηγούν σε μια παραλίτσα. Πριν ανεβείς το βουνό (σκαλιά για Πακού) πιες μια μπυρίτσα στο ιστορικό μπαρ Γκρήν Ντόλαρς (Πράσινα Δολάρια)

Στη Σύρο γεννήθηκε ο φιλόσοφος Φερεκύδης, ο οποίος θεωρείται εφευρέτης του πρώτου ηλιακού ρολογιού και δάσκαλος του Πυθαγόρα (ιστορία της Σύρου εδώ). Ο ίδιος τόπος έχει πλέον γίνει ένα σημείο γνωριμίας μουσικών, συγγραφέων, χορευτών, ποιητών και (άμπελο) φιλοσόφων.

SHARE IT: 

About the Author

Maria mavrokou

Μανιακή πότης τσαγιού και ματζουνο-ελιξίρ, δημιουργική συγγραφέας, πωρωμένη φωτογράφος, εκ γενετής καλλιτέχνης και αμπελο-φιλόσοφος. Χομπυ: Να ταξιδεύει ινκόγκνιτο, να χορεύει ξυπόλητη, να μαγειρεύει με μπαχαρικά, να κάνει σέρφ σε φρέσκια χιονο-πούδρα, να τραγουδάει στο ντους. Ενδιαφέροντα: ανάγνωση και μελέτη βιβλίων, άρθρων, φρη πρές, συστατικών τροφίμων και καθαριστικών, οτιδήποτε βρεθεί στο οπτικό πεδίο..

* Γιατί πρέπει όλα να έχουν έναν ορισμό; Γιατί η κοινωνία επιμένει στις ταμπέλες; Γιατί ολοι εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για ποιό λόγο αξίζει να ζεις και οτι το μίσος και ο φόβος δεν έχουν θέση στην κοινωνία; Και γιατί αυτός ο καναπές μου μιλάει;

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN