• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Βλαχοζάγορο και Λίμνη Αώου

Vasilis Triantafyllou
Неповторимые туристические маршруты
0
Your rating: None

Tο alternatrips ως τώρα μας έχει χαρίσει πολλές συγκινήσεις! Ταξίδια, ξενώνες, τοπία, ανθρώπους, γεύσεις…Την τελευταία όμως θα τη θυμάμαι για πολύ καιρό… Επιστρέφοντας μετά την παραμονή μας στο πανέμορφο Πύρρειον στα Άνω Πεδινά, είπαμε να δοκιμάσουμε ένα νέο δρόμο, να διασχίσουμε δηλαδή το επονομαζόμενο «Βλαχοζάγορο», μια πανέμορφη ορεινή περιοχή κρυμμένη στη σκιά των αιώνιων κορυφών της Πίνδου, μακριά, μα πάρα πολύ μακριά, από τη βουή των διάσημων θερέτρων της Ηπείρου, με τελικό προορισμό την τεχνητή λίμνη του Αώου. 

Το «Βλαχοζάγορο», που πήρε το όνομά του γιατί σε αρκετές από τις απομακρυσμένες αυτές ορεινές κοινότητες μιλούσαν παλαιότερα μαζί με την ελληνική και τη βλάχικη γλώσσα, και η Βοβούσα βιώνουν τη σημερινή πραγματικότητα ανακαλώντας μνήμες από το παρελθόν, δίπλα σε μια φύση που ακόμα επιβάλλει τους δικούς της όρους: τοπίο επιβλητικό και καθηλωτικό που σε σημαδεύει, πράσινο να χορτάσει το μάτι σου, παράλληλα με…βραχάκια στο δρόμο, κατολισθήσεις, ρέματα και νερά, πεσμένα δέντρα, χιόνια ξαφνικά από το πουθενά, σε βαθμό που η διαδρομή απέκτησε ένα άλλο ενδιαφέρον και σασπένς καθώς δεν ξέραμε τι μας περίμενε στην επόμενη στροφή και αν φυσικά θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας. 

Το ανατολικό Ζαγόρι αποτελείται από μια συστάδα δεκαπέντε περίπου οικισμών που βρίσκονται κυριολεκτικά στη ράχη της Πίνδου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Φλαμπουράρι, το Γρεβενίτι, το Τρίστενο, το Ελατοχώρι, το Μακρίνο, ο Καστανώνας, η Δόλιανη και φυσικά η Βοβούσα, το κεφαλοχώρι. Οι οικισμοί δεν χαρακτηρίζονται από ομοιογένεια και συνέχεια, αφού η περιοχή βίωσε την ολοκληρωτική καταστροφή από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943 και αρκετοί παράγοντες μετά δεν επέτρεψαν την ομοιομορφία στην αναστήλωση και την ανοικοδόμηση. Παρ' όλα αυτά η ανεπιτήδευτη ομορφιά των οικισμών αυτών είναι κάτι που σε μαγεύει και σε τραβά με έναν πολύ περίεργο τρόπο. 

Κάπου εκεί στο τέρμα της διαδρομής, αντικρύσαμε τη λίμνη των πηγών του Αώου, εκεί όπου στα μέσα της δεκαετίας του '80, στην τοποθεσία «Πέντε Αλώνια», ανυψώθηκε φράγμα με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, εγκλωβίζοντας τα νερά των πηγών του Αώου μέσα στην περίμετρο της ομώνυμης τεχνητής λίμνης η οποία εμφανίσθηκε ξαφνικά από το πουθενά. Η έκτασή της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Η ομορφιά της σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Η βροχή που έπιασε ξαφνικά μας χάρισε το πιο όμορφο ουράνιο τόξο, εξίσου όμορφο με το ηλιοβασίλεμα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, γι’αυτό και δε γράφω άλλα… 

Υστερόγραφο: Τελικά δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε την πορεία μας από τη λίμνη ως το Μέτσοβο, καθώς σε μια στροφή του δρόμου βρήκαμε πολύ και απάτητο χιόνι κι αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε πίσω…

SHARE IT: 

About the Author

Vasilis Trianta...

Ο Βασίλης Τριανταφύλλου γεννήθηκε στη Λάρισα και από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συνειδητοποίησε την αγάπη του για τον κόσμο, γι' αυτό και σπούδασε αστροφυσικός. Λατρεύει την πανοραμική φωτογραφία και ειναι δημιουργός του site www.360tours.gr. Καθότι λάτρης της ορειβασίας, στον ελεύθερό του χρόνο θα τον βρείτε στα βουνά, πάντα παρέα με τη φωτογραφική του μηχανή!

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN