Jeep Safari στην ορεινή Θάσο.
- 13409 reads
Η Θάσος είναι παγκοίνως γνωστή για τις υπέροχες παραλίες της και εκ των πραγμάτων, αποτελεί πόλο έλξης εδώ και πολλές δεκαετίες για τουρίστες που έχουν συνδυάσει τις διακοπές τους με την θάλασσα.
Το νησί, όμως, διαθέτει και μια άλλη όψη, αυτή που αντιβαίνει, γεωγραφικά, των όρων και των συνειρμών που προκαλεί η λέξη «νησί», διαθέτοντας έναν εξαιρετικό ορεινό όγκο που κρύβει πλήθος εκπλήξεων στους επισκέπτες του, οι οποίες είναι άγνωστες σε πολλούς τουρίστες που έχουν, μάλιστα, επισκεφτεί επανειλημμένως το νησί.
Η διαδρομή ξεκίνησε από τον Λιμένα με προορισμό το ιστορικό και γραφικό Καζαβίτη και στη συνέχεια στην πρώτη κορυφή της οροσειράς του νησιού, από την ανατολική πλευρά της Θάσου, στις κεραίες και στο φυλάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας, με την αποζημίωση στον επισκέπτη από τις συνθήκες… off-road διαδρομής, να ανταμείβεται με την πανοραμική θέα του Λιμένα, της Αμμόγλωσσας, του Δέλτα του Νέστου, των βουνών της Ροδόπης, της Σαμοθράκης και ελέω της καθαρής ατμόσφαιρας, των βουνών της Λήμνου και των παραλίων της Τουρκίας.
Η πορεία στην κορυφογραμμή συνεχίστηκε με προορισμό το ψηλότερο σημείο της Θάσου, που είναι η κορυφή «Υψάριο» ή αλλιώς «Ψαριό» στα 1.206 μέτρα, με ενδιάμεσες στάσεις σε ενεργά και ανενεργά λατομεία, αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας του νησιού. Από την κορυφή του Υψάριου ο επισκέπτης έχει μια άποψη 360 μοιρών όλης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από το Άγιο όρος μέχρι το Παγγαίο, ενώ κάτω από τα 1.206 μέτρα δεσπόζει ο κόλπος της Ποταμιάς και η Χρυσή Αμμουδιά, με τις πέτρινες σκεπές των σπιτιών της Παναγίας να δίνουν τον χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό τόνο του νησιού.
Ταξιδεύοντας προς Δυσμάς, μπορεί κανείς να απολαύσει το πυκνό πευκοδάσος και σε χαμηλότερο υψόμετρο, τις καστανιές, τις βελανιδιές και τους πλατάνους, μέχρι τους καταρράκτες κοντά στον οικισμό του Κάστρου, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει το μονοπάτι παράλληλα με το μικρό ποτάμι που ξεκινάει από αναβλύζουσα πηγή του βουνού.
Από την άλλη, ο οικισμός του Κάστρου βρίθει ιστορικής γοητείας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, με το σκαλιστό τέμπλο και τις παλιές της εικόνες, αλλά και το χαρακτηριστικό μεγάλο κλειδί που ανοίγει την ξύλινη πόρτα, αλλά και το οστεοφυλάκιο που βρίθει μύθων και ιστορικών πραγματικών γεγονότων, με το σύμπλεγμα πραγματικότητας και φημών να προσδίδει λογοτεχνική γοητεία στην περιοχή.
Μια γοητεία που τιθασεύεται από τον Κώστα Μακέδο ή λιτά Κώστα, όπως συνηθίζουν να τον φωνάζουν οι ντόπιοι, αλλά και οι φανατικοί περιηγητές του οικισμού, τον «κλειδοκράτορα» της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου και ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Το Κάστρο», η οποία αποτελεί ένα αυτοσχέδιο μικρό λαογραφικό μουσείο, εκτός από σημείο αναφοράς… εδεσμάτων που σε «τραβάνε» από μακριά.
Ο κ. Μακέδος συνηθίζει, επίσης, εδώ και χρόνια να ψυχαγωγεί τους επισκέπτες με πλήθος ευφάνταστων… τεχνικών, παροτρύνοντάς τους να λύσουν αυτοσχέδιους γρίφους που ο ίδιος έχει επινοήσει.
Η συνέχεια της διαδρομής συμπεριλάμβανε την τεχνητή λίμνη κοντά στις Μαριές, με τις λεύκες και τις ιτιές να δημιουργούν μια αίσθηση από… Ελβετία, ενώ το πέρασμα από το «μαγεμένο δάσος», το αναγεννημένο κομμάτι από την φωτιά του 1985, όπου τα αγριοκάτσικα έχουν «σμιλεύσει» τα πουρνάρια, δημιουργώντας μια φυσική έκθεση… γλυπτικής, όπου εξάπτει την φαντασία του επισκέπτη, κλείνει μια παραμυθένια διαδρομή.
Μπορεί το κακοτράχαλο της διαδρομής να απαιτεί και το κατάλληλο μεταφορικό μέσον, μπορεί οι παραλίες του νησιού να είναι στην πρώτη γραμμή της τουριστικής προβολής και να αποτελούν την βιτρίνα του νησιού, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αν κανείς επιχειρήσει να γευτεί την ορεινή όψη της Θάσου, θα δει με άλλο μάτι το νησί, αλλά και την τετριμμένη άποψη ότι το καλοκαίρι στα νησιά της Ελλάδας αφορά μόνο τις παραλίες.
Αρθρογράφος: Θανάσης Σοφιανός, Δημοσιογράφος
*Ευχαριστούμε τον φωτογράφο, Βαγγέλη Φέρελη για το φωτογραφικό υλικό και τον Στέλιο Μαντινιώτη από το Visit North Greece για την εξαιρετική off – road ξενάγηση στα… ορεινά άδυτα της Θάσου, καθώς και το alternatrips που μάς έδωσε το κίνητρο να πάρουμε τα… βουνά
leave a comment