• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Η ταβέρνα Ζέρζοβα στη καρδιά της Γορτυνίας.

Eva Krokidi
Πεντανόστιμο Φαγητό
5
Your rating: None

Είσαι στην Στεμνίτσα, ή και στην Δημητσάνα, στη καρδιά της Πελοπονήσσου, στην Γορτυνία.

Περιδιαβαίνεις τα πανέμορφα μονοπάτια του ποταμού Λούσιου, νιώθεις την φύση να γίνεται κομμάτι της ψυχής σου ή και το αντίθετο. Όμως την ώρα του φαγητού κάνεις την εξερεύνηση που η ιδιοκτήτρια του ξενώνα Μπελλέικου, η Νένα, σου έχει συστήσει. Το αυτοκίνητο αρχίζει να παίρνει τους δαντελένιους δρόμους που συχνά τους διασχίζουν κοπάδια με αιγοπρόβατα και βρίσκεσαι σε ένα μικρό χωριό με το όνομα Παναγιά, λίγο πριν την Ζάτουνα ,15 χιλιόμετρα από την Δημητσάνα, και την ίδια απόσταση από την Στεμνίτσα.

Στην μικρή πλατεία του χωριού, τη λιθόκτιστη, βρίσκεις την μοναδική ταβέρνα του χωριού με το όνομα Ζέρζοβα, το πρώτο σλαβικής καταγωγής όνομα του χωριού. Ο ιδιοκτήτης της ο Γιάννης, την κρατάει με πάθος, και άπειρο μεράκι, η γυναίκα του μαγειρεύει και εκείνος φροντίζει για τα ζώα του σπιτιού, πρόβατα, κατσίκια, μοσχάρια ,που τροφοδοτούν την ταβέρνα με τυροκομικά και κρέας.

Έτσι, τρώς την πιο υπέροχη φέτα, το μοναδικό αγριογούρουνο μαγειρεμένο με κονιάκ, σπιτικές χυλοπίττες ζεματισμένες με βούτυρο και μπόλικη μυζήθρα, ομελέττα με αγκινάρες ή σπαράγγια, μοσχαράκι, ή κόκκορα. Στο τέλος ο Γιάννης σου προσφέρει και πάλι το χειροποίητο παγωτό φράουλα και μπανάνα της γυναίκας του Ευαγγελίας, και νομίζεις ότι οι γευστικοί σου κάλυκες έχουν αναγεννηθεί και σε έχουν πάει σε μια ονειρική γευστική οπτασία.

Η ταβέρνα στο εσωτερικό της είναι διακοσμημένη με όλα τα τοπικά προιόντα, παραδοσιακά τρόφιμα αλλά και χρήσιμα εργαλεία, με το τζάκι που τις κρύες ίσως και χιονισμένς μέρες του χειμώνα κρατάει τη θαλπωρή στο χώρο , και το κελάρι να φροντίζει για το κρασί των καλεσμένων που πολλές φορές έρχονται από πολύ μακριά για το φαγητό της Ζέρζοβας.

Ο Γιάννης είναι περήφανος που μένει στο σχεδόν ερειμωμένο χωριό. Ήρεμος, χαλαρός, απολαμβάνει την συζήτηση μαζί μας, τόνίζοντάς μας ότι δεν τον νοιάζει η διαφήμιση του μαγαζιού αλλά η παράδοση και η σωστή σπιτική παραδοσιακή ποιότητα του φαγητού της Γορτυνίας. Άλλωστε μάλλον χάρη μας έκανε που επέτρεψε την συγγραφή αυτού του άρθρου.

Φεύγοντας, με τις γεύσεις σου να προσπαθούν να κατέβουν με αλεξίπτωτο από την εκτόξευση τους νιώθεις ότι μπορεί να είναι η μοναδική και ιστορική σύνδεση που έχεις με τους απόγονους του Κολοκοτρώνη , που εκεί γύρω σχεδίαζε την απελευθέρωση της Ελλάδας. Και προσδοκάς με λαχτάρα την επόμενη εκδρομή σου στην ταβέρνα Ζέρζοβα της Γορτυνίας.

SHARE IT: 

About the Author

Eva Krokidi

Ονομάζομαι Εύα Κροκίδη, γεννήθηκα στην Κέρκυρα αλλά ζώ στην Πάτρα. Η δουλειά μου ως Σχολική Σύμβουλος σε 16 νομούς απαιτεί ταξίδια και εγώ αυτά τα 'εκμεταλλεύομαι” στο έπαρκο για να βλέπω και τουριστικά, με τον δικό μου φωτογραφικό τρόπο, τις διάφορες πόλεις που επισκέφτομαι. Φυσικά τα ταξίδια είναι ότι πιο αγαπημένο και η Κέρκυρα ο μόνιμος λατρεμένος τόπος προορισμού. Ο γύρος του κόσμου το μεγαλύτερο όνειρο και η συμμετοχή στο καρναβάλι της Βραζιλίας και μια κρουαζιέρα στην Αλάσκα η ολοκλήρωση του ταξιδιωτικού οράματος. Μέχρι τότε ταξιδεύω και φωτογραφίζω ότι βρεθεί στο δρόμο της ζωής μου.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN