• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Επίσκεψη στη φωλιά των Λύκων στις Αγραπιδιές δίπλα στο Νυμφαίο.

Vasilis Triantafyllou
Δραστηριότητες
0
Your rating: None

Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; Αυτό αναρωτηθήκαμε κι εμείς και αφού συναντήσαμε τις "σταρ", για την περιοχή, αρκούδες και περιηγηθήκαμε στο χώρο που φιλοξενούνται, αποφασίσαμε να δούμε και τους άγριους λύκους, σύμβολα δύναμης κι ελευθερίας που στοιχειώνουν θρύλους και παραμύθια και που βρίσκονται στην Αγραπιδιά, πολύ κοντά στο Νυμφαίο.

Πρόκειται για ένα ειδικό χώρο με περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων περίπου, που προορίζεται για τη φιλοξενία αιχμάλωτων λύκων, οι οποίοι προέρχονται είτε από κατασχέσεις, είτε από ζωολογικούς κήπους. Οι λύκοι αυτοί, απομακρυσμένοι από τη φυσική κοινωνική τους ομάδα, την αγέλη, από πολύ μικρή ηλικία και έχοντας ζήσει σε άμεση εξάρτηση από τον άνθρωπο, όπως και οι αιχμάλωτες αρκούδες, δεν γνωρίζουν τους βασικούς μηχανισμούς επιβίωσης και κατά συνέπεια, και αυτοί είναι αδύνατο να επανενταχθούν και να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Έτσι φιλοξενούνται σε αυτό το χώρο για ολόκληρη τη ζωή τους.

Λίγο πιο δίπλα, λειτουργεί και κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης για το κοινό. Βασικός στόχος του είναι να αντιστραφεί η κακή εντύπωση που έχει ο άνθρωπος για τον λύκο, έστω και υποσυνείδητα-σκεφτείτε ένα από τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων και αν βρείτε έστω και ένα, στο οποίο ο λύκος να ήταν καλός, πείτε το και σε μένα! Εμείς κάναμε βόλτα στον περιφραγμένο χώρο, με την ελπίδα να δούμε κανένα λύκο, αλλά δε μας έκανε τελικά το χατίρι.

Πέρα από την πολύ όμορφη τοποθεσία-ρυάκια, δέντρα, θέα στα γύρω βουνά- είδαμε και τους ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους που εκτρέφουν στην περιοχή και που παρέχουν δωρεάν στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να προστατεύουν τα πρόβατά τους. Αυτό γίνεται μέσω σχετικού προγράμματος του Αρκτούρου, που ελέγχει αν συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, προκειμένου να εντοπίσει τους δικαιούχους.

Το 2014 ήταν η πιο παραγωγική χρονιά καθώς δόθηκαν συνολικά 112 κουτάβια σε κτηνοτρόφους, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού! Εγώ ευχαρίστως θα έπαιρνα ένα μαζί μου, πάντως! Εσείς, βλέποντας τις φωτογραφίες, θα συμφωνήσετε μαζί μου;!

SHARE IT: 

About the Author

Vasilis Trianta...

Ο Βασίλης Τριανταφύλλου γεννήθηκε στη Λάρισα και από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συνειδητοποίησε την αγάπη του για τον κόσμο, γι' αυτό και σπούδασε αστροφυσικός. Λατρεύει την πανοραμική φωτογραφία και ειναι δημιουργός του site www.360tours.gr. Καθότι λάτρης της ορειβασίας, στον ελεύθερό του χρόνο θα τον βρείτε στα βουνά, πάντα παρέα με τη φωτογραφική του μηχανή!

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN