• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Λαχταριστές Πίτες της κ. Αλεξάνδρας, στην Αρίστη, Ζαγοροχώρια

Evi Vagianou
Πεντανόστιμο Φαγητό
0
Your rating: None

Καθότι αρχές Νοέμβρη, η αλλαγή της ώρας έκανε το φως της μέρας λιγοστό, με αποτέλεσμα ήδη από τις 5 να είναι νύχτα. Και καθώς ήταν Κυριακή, δεν είχαμε πολλές εναλλακτικές όσον αφορά το θέμα της σίτισης: οι περισσότερες ταβέρνες στην Αρίστη και το Μεγάλο Πάπιγκο είχαν κλείσει ή έκλειναν εκείνη την ώρα, καθώς οι λιγοστοί επισκέπτες του Σαββατοκύριακου είχαν προ πολλού αποχωρήσει.

Την "μαγική" πληροφορία μας έδωσε ο ιδιοκτήτης μιας ταβέρνας στην Αρίστη, τον οποίο πετύχαμε την ώρα που κλείδωνε το μαγαζί του: "αν θέλετε να φάτε κάτι, γιατί δεν πηγαίνετε στην κυρία Αλεξάνδρα; Εχει ένα μικρό καφενεδάκι και κάνει τις καλύτερες πίτες της περιοχής. Μπορείτε να πάρετε ολόκληρο το ταψί πακέτο, μάλιστα".

Η ιδέα να πάρουμε μαζί τη χειροποίητη πίτα και να τη φάμε στο ωραίο μας δωμάτιο, μαζί με κρασί, μπροστά στο τζάκι δεν ακούστηκε άσχημη κι έτσι ξεκινήσαμε προς αναζήτηση της χρυσοχέρας ιδιοκτήτριας του καφενείου. Μας υποδέχτηκε με ιδιαίτερη ευγένεια στο ξεχασμένο από το χρόνο καφενείο της, στη μέση του οποίου έκαιγε μια ξυλόσομπα, που έδινε ζεστασιά στο μικρό χώρο, ενώ γύρω της κάθονταν οι ηλικιωμένοι αρσενικοί θαμώνες, οι οποίοι, όπως μάθαμε την επόμενη μέρα, αποτελούσαν και την σταθερή πελατεία του μαγαζιού τους χειμερινούς μήνες που το χωριό ερήμωνε. Το καφενείο ήταν και ο τόπος συλλογής της αλληλογραφίας, καθώς και ο χώρος που ο γιατρός δεχόταν πολλές φορές τους ασθενείς του, για να τους γράψει φάρμακα!

Σε μισή ώρα, ένα λαχταριστό ταψί παραδοσιακή ηπειρώτικη "κασσιόπιτα" , με λεπτό ζυμάρι, αυγά, γιαούρτι και φέτα, ήταν έτοιμο μόνο για μας! Τα 20 λεπτά οδήγηση ως τον ξενώνα, στον εξαιρετικά φιδωτό και ανηφορικό δρόμο διανύθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και η πίτα μοσχοφαγώθηκε, ακριβώς όπως το είχαμε σκεφτεί: με γλυκό κρασί, μπροστά στο αναμμένο τζάκι!

Το επόμενο πρωινό και πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, κάναμε μια μικρή στάση για να φωτογραφίσουμε με το φως της μέρας το καφενείο και την ίδια την γλυκύτατη κυρία Αλεξάνδρα, η οποία μας κέρασε γλυκό του κουταλιού κολοκύθα και μας έκανε δώρο έναν τουριστικό οδηγό της περιοχής που είχε στο μαγαζί της και ο οποίος αποτέλεσε την αφορμή για πολλές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στο δρόμο της επιστροφής μέσω Σαρανταπόρου.

SHARE IT: 

About the Author

Evi Vagianou

Ονομάζομαι Εύη Βαγιάνου, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και είμαι δικηγόρος από το 2005. Εκτός από τον αθλητισμό και τα extreme sports στη φύση, η άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι να ταξιδεύω και η μοναδική μου παρηγοριά όταν γυρίζω από ένα ταξίδι, είναι να αρχίσω αμέσως να προετοιμάζω το επόμενο.

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN