• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Εμπορείος, το παραδοσιακό χωριό στη Νίσυρο !

Giorgos
Αξιοθέατα, Μοναδικές Διαδρομές
0
Your rating: None

Εμπορείος 

Το θεωρώ μακράν το πιο όμορφο χωριό στη Nίσυρο. Είναι χτισμένο πάνω σε έναν λόφο. Αν κοιτάξεις από τη μία βλέπεις θάλασσα και από την άλλη είναι το ηφαίστειο μπροστά στα πόδια σου.

Πριν κάποιες δεκαετίες το χωριό αυτό αριθμούσε περίπου 3000 κατοίκους. Το όνομα του το πήρε, από τη λέξη εμπόριο. Παλιά αυτό το μικρό χωριό είχε γύρω στα 8 καφενεία, 5 παντοπωλεία, τσαγκαράδικα, μπαρμπέρηδες και γενικά όποιος ήθελε να αγοράσει ή ακόμα και να πουλήσει την πραμάτια του πήγαινε στον Εμπορείο. Όμως μετά απο την άνοδο έρχεται η κάθοδος. Στο χωριό το χειμώνα μένουν γύρω στους δέκα κατοίκους. Το χωριό άρχισε να ερημώνει.

Στο μεγάλο σεισμό του 1880 όλα σχεδόν καταστράφηκαν. Ο κόσμος άρχισε να φεύγει απο το χωριό αλλά και από το νησί. Αυτοί που έμειναν κατέβηκαν παραθαλάσσια στο χωριό Πάλους. Μετά είχαμε και τα μεταναστευτικά κύματα και το χωριό ερήμωσε σχεδόν τελείως. Είναι χωριό που κρατάει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Υπαρχουν ακόμα σπίτια που από μέσα απο τους τοίχους αναβλύζει ζεστός καπνός, οι λεγόμενες «Απυρίες». Υπάρχει ακόμα και η φυσική σάουνα. Τα περισσότερα σπίτια έχουν θέα το ηφαίστειο. Όπου και να βρεθείς σε σαγηνεύει αυτή η θέα, η ηρεμία και το τοπίο....

Το χωριό έχει τα δύο καλύτερα εστιατόρια την «Απυρία» και το «Μπαλκόνι του Εμπορειού» οπου είναι ένα μεγάλο μπαλκόνι με θέα ακριβώς το ηφαίστειο.

SHARE IT: 

About the Author

Giorgos

Ονομαζομαι γιωργος, η καταγωγη μου ειναι απο την Νισυρο αλλα μενω στην Ροδο. Στην Νισυρο όμως ειμαι τον περισσότερο χρονο. Μου αρεσει η Νισυρος γιαυτο προσπαθω με καθε τροπο να την αναδειξω, και σας ευχαριστω που με την σελιδα σας μου δοθηκε η ευκαιρια να μιλησω για τον τοπο μου. Αυτά είναι τα βίντεο μου για τη Νίσυρο το youtube: http://www.youtube.com/user/georgenisyros

 

Μπες στη παρέα μας για να λαμβάνεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και προσφορές ξενοδοχείων στο mail σου.

leave a comment

Facebook

Instagram

X

LOG IN